Výlet na Mars jako psychologický experiment. V brněnské Redutě se pustili do sci-fi

Čtveřici ze Země vyhání znečištěné životní prostředí (zdroj: ČT24)

Jednání lidí v krizových situacích, jejich manipulovatelnost i schopnost udělat cokoli pro vlastní úspěch zkoumá divadelní hra Mars z pera rakouského dramatika Maria von Mayenburga. V české premiéře ji v pátek uvede Národní divadlo Brno.

Čtyři účastníci experimentu se zoufale chtějí stát prvními osadníky nové planety. Jejich domovskou Zemi totiž čím dál víc svírají ekologické problémy. Jestli jsou pro pokus a život na Marsu vhodní, posoudí vědci až po sérii testů, u kterých je budou pečlivě sledovat a hodnotit.

„Je to pro mě vždycky velmi zábavné hrát někoho, kdo zná ten jeden tah dopředu. Já jsem měl to velké štěstí, že jsem hrál mnoho postav, ať už to byli ďáblové nebo vládci světa, kteří tu možnost jednoho tahu dopředu měli,“ popsal herec Petr Kubes.

Reality show i Planeta opic
Zdroj: ČT24

Hru německého dramatika Maria von Mayenburga tamní kritika hodnotila jako dílo pohybující se mezi Shakespearem a Planetou opic. Nebyla daleko od pravdy i záměru. Kromě na divadelních prknech neobvyklých prvků sci-fi je totiž hra i jistou formou reality show.

„Přestože se jedná navenek o sci-fi hru, tak základem jsou psychologické procesy, které se týkají lidí a jejich jednání v krizových situacích,“ přiblížila dramaturgyně Hana Hložková. Odlet na Mars je tak jen zástěrkou ke zjištění, čeho všeho jsou lidé schopni a jak jednoduše jsou manipulovatelní. Čtveřice pokusných králíků třeba ukazuje ochotu zabíjet i uplácet, aby se na vysněný Mars jednou dostala.

Hru o lidském zoufalství i vypočítavosti diváci uvidí poprvé v pátek v divadle Reduta. Tam také zjistí, komu se podaří před ekologickou katastrofou na Zemi na Mars skutečně utéct.