Neurolog Martin Bareš převzal rektorský řetěz. Z Masarykovy univerzity chce vytvořit nejlepší školu v zemi

Neurolog Martin Bareš byl ve středu inaugurován do funkce rektora Masarykovy univerzity v Brně. Fakticky funkci převzal od předchůdce Mikuláše Beka již 1. září. Podle Bareše je důležité, aby se na univerzitě nevedly nekonečné diskuse a neodkládala se rozhodnutí, aby škola mohla naplnit ambici být nejlepší v Česku a hrát důležitou roli v Evropě i ve světě.

O prvenství v Česku usiloval už osm předchozích let Mikuláš Bek, který v projevu coby končící rektor vyjmenoval několik věcí, v nichž podle něj univerzita nepokročila příliš rychle, či dokonce selhala.

„Do mého nástupu rostl počet studentů, v roce 2011 činil 43 tisíc, aktuálně jich je mírně přes 30 tisíc, avšak pokles mohl být rychlejší a mohli jsme kvalitněji vzdělávat menší počet studentů za stejné množství peněz. Bohužel někdy fakulty postupovaly proti dohodám a moje snaha vyvolávala konflikty,“ řekl Bek. Vybídl představitele univerzity, aby směřovali ke kvalitě rychleji.

Podle Bareše může být čas mnohdy rozdílovou veličinou, proto je potřeba nevést nekonečné diskuse, nemají se odkládat rozhodnutí na nejpříhodnější dobu, protože ta často ani nenastane.

„Musíme se rozhodovat včas, ideálně správně a s předvídavostí vůči následnému sledu dalších kroků a událostí,“ uvedl. K jeho cílům patří větší propojení kvalitní vědy se vzděláváním. Přispět by k tomu měly nízké počty studentů na učitele, dobré platy akademiků a intenzivní spolupráce se zahraničními odborníky, řekl už dříve.

Nejen vzdělávací, ale i kritická instance ve společnosti

Jako nejbližší úkol si vytknul důstojně oslavit třicáté výročí sametové revoluce. „Byl a je důležitým milníkem našich životů a života celé společnosti. Zapomínat však nesmíme ani na osmdesáté výročí listopadu 1939 a temných a tragických let následujících,“ uvedl Bareš.

Univerzita podle něj nemá být jen institucí vzdělávací, která posouvá hranice poznání a vědění, ale zároveň má být ve společnosti kritickou instancí, která pomáhá hledat odpovědi na důležité otázky.

Barešův předchůdce Bek je od loňského října senátorem za hnutí Starostové a nezávislí. Jeho funkční období poznamenal konflikt s prezidentem Milošem Zemanem, jehož nenechal vystoupit na univerzitě na podzim roku 2013 před sněmovními volbami. Hrad pak přestal Beka zvát na oslavy 28. října spojené s předáváním státních vyznamenání.

Rodák z Brna Martin Bareš vystudoval Všeobecné lékařství na LF MU, v roce 2002 získal titul Ph.D v oboru neurologie, v roce 2005 byl jmenován docentem v oboru neurologie a od roku 2009 je profesorem. Postgraduálně také studoval například na Minnesotské univerzitě, kde působil i několik let jako profesor.

Jako neurolog se zaměřuje na léčbu a výzkum neurodegenerativních nemocí, jako jsou Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a další, nebo klinickou neurofyziologii. Jako pedagog se kromě neurologie věnuje i výuce magisterských studentů všeobecného lékařství nebo zubního lékařství.

Martin Bareš je členem řady českých i zahraničních odborných společností a vědeckých rad, recenzentem odborných periodik a autorem či spoluautorem desítek odborných publikací.

Děkanem Lékařské fakulty Masarykovy univerzity (LF MU) byl jmenován v únoru 2018. Do té doby byl od roku 2015 prorektorem pro akademické záležitosti MU a od roku 2012 statutárním zástupcem rektora.

V letech 2012–2018 byl také zástupcem přednosty pro vědu a výzkum I. neurologické kliniky LF MU a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, od roku 2018 je místopředsedou Asociace děkanů lékařských fakult a v letech 2011–2018 působil jako prorektor MU pro rozvoj.

Martin Bareš
Zdroj: Igor Zehl/ČTK