Hradecký jezdecký klub prodává své pozemky za miliony, od státu je přitom dostal zadarmo

Události: Hradecké jezdecké pozemky na prodej (zdroj: ČT24)

Hradecký jezdecký klub nabízí k prodeji svůj areál v Hradci Králové. Chce za něj až 150 milionů korun. Pokud klub zanikne, rozdělí si výnos z prodeje necelé tři desítky členů. Přitom před čtvrtstoletím získali areál od státu zdarma.

Pětatřicet koní je doma v sedmnáctihektarovém hradeckém jezdeckém areálu v Malšovicích. V roce 1996 převedl stát pozemky, klubovnu, stáje a kolbiště přes tehdejší ČSTV klubu zcela zdarma. Vedení klubu chce areál nyní prodat za 120 až 150 milionů korun. Říká, že má tři zájemce.

„Budeme preferovat kupce, který zachová ježdění a koně tam, kde jsou,“ řekl předseda klubu Vladislav Hroneš. Pokud se to nepovede a klub činnost skončí, výnos si rozdělí podle předsedy 26 členů.

Náměstek hradeckého primátora Pavel Marek (za ANO) v této souvislosti uvedl, že stát se v tomto případě nepojistil v tom, že pokud by jezdecký klub ukončil činnost, tak mu pozemky vrátí. „Finanční výnos z toho mi připadá až nemravný,“ podotkl Marek.

„Jsou i takové tlaky na případné rozdělení zisku z prodeje,“ doplnil Hroneš.

Bydlení místo koní

Podle Unie sportu, nástupnické organizace ČSTV, proběhly v 90. letech takových převodů majetku státu vůči klubům tisíce. „České unii sportu nepřísluší vstupovat do rozhodnutí tělovýchovných jednot o nakládání s majetkem. Jsou to samostatné právní subjekty s vlastní odpovědností ke svým členům,“ napsal v SMS zprávě manažer komunikace Jiří Uhlíř.  

Lidé z klubu mimo kameru řekli, že zájemci o koupi počítají s budoucí proměnou areálu na parcely pro výstavbu, tedy se zhodnocením investice. Areál leží v nejdražší městské čtvrti Malšovice. Čtvereční metr stavebního pozemku tam stojí až pět tisíc korun.

„Dají se tam stavět budovy, které souvisí pouze se sportem. Že by tam vznikalo trvalé bydlení, není možné. Tak tomu bude nadále v novém územním plánu,“ upřesnil hlavní architekt Hradce Králové Petr Brůna. Magistrát ještě zkusí prodeji areálu zabránit. Na vykoupení za tržní cenu ale peníze nemá.