Praha investuje do čističky a nových potrubí rekordní čtyři miliardy

Praha letos investuje do potrubí a čističky čtyři miliardy (zdroj: ČT24)

Rekordní částku – přes čtyři miliardy korun – letos Praha investuje do vodohospodářského majetku. Víc než polovina z této sumy půjde na dostavbu čistírny odpadních vod na Císařském ostrově. K její modernizaci metropoli tlačí přísnější ekologické normy EU.

Čistírna je jednou z největších investic v pražském rozpočtu. Stavba, do které letos město investuje téměř tři miliardy korun, bude nejspíš dokončena nejdřív v srpnu 2018. Původně měla být uvedena do zkušebního provozu letos v prosinci. O kolik zpoždění stavbu prodraží, zatím není jasné.

„Sankce, které by měla případně ukládat státní inspekce životního prostředí, budou samozřejmě v jednání. Nicméně nepředpokládáme, že to bude ta největší položka z celé investice,“ říká předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti Petr Žejdlík.

Praha bude letos investovat skoro 1,5 miliardy do obnovy vodovodní sítě
Zdroj: ČT24

Kromě dostavby čistírny odpadních vod bude Praha letos investovat také téměř 1,5 miliardy korun do obnovy vodovodní sítě. Ta patří k nejhorším v Evropě.

„Stav, který je skutečně na neutěšené úrovni, vychází z několika faktorů. Jednak to jsou vodovody, které byly instalovány v letech 1970 až 1990, kdy nebyly používány úplně nejkvalitnější materiály a potrubí je velice křehké. Současně zde máme i vodovody, které jsou starší více než sto let,“ vysvětluje Žejdlík.

Obnova vodovodního potrubí v Praze
Zdroj: PVS

S komplikacemi v dopravě musí lidé počítat například v Zenklově ulici v Praze 8. Rekonstrukce vodovodního potrubí za 120 milionů korun tam začne letos na jaře. Potrubí se bude měnit například také v ulicích Varšavská, Branická, Americká, Hybernská, Vršovická, Na Poříčí nebo Nuselská.

Vodovodní potrubí se musí letos vyměnit také ve Vinohradské ulici. Dopravu to ale tak jako jinde neovlivní, rekonstrukce se totiž bude dělat takzvanou bezvýkopovou metodou. Naopak na Karlově náměstí a v přilehlých ulicích lidé rekonstrukci jen tak nepřehlédnou. Po výměně potrubí se bude revitalizovat park.