Elektrárna u Jindřichova Hradce už rok nefunguje, město tratí peníze

Jindřichův Hradec - Jindřichův Hradec přichází ročně o téměř šest set tisíc korun. Důvodem je nefunkční malá vodní elektrárna U Devíti mlýnů na řece Nežárce. Zařízení, které je ve správě města dodávalo do rozvodné sítě 60 tisíc kilowat hodin elektrické energie za měsíc, je dnes kvůli poruše více než rok mimo provoz.

Kolo turbíny malé vodní elektrárny na Nežárce z roku 1936 se zastavilo na jaře minulého roku, kdy elektrárnu vyřadila z provozu technická závada. „Turbína byla přetočená a došlo k porušení nejenom elektroregulace, ale také mechanických částí,” vzpomíná místostarosta Jindřichova Hradce Alfred Němec (ODS).

Od té doby je mimo provoz, a městská kasa proto měsíčně přichází o téměř 50 tisíc korun. Elektrárna od roku 1997, kdy jí do své správy převzalo město, zásobovala elektřinou téměř šest tisíc domácností. Mimo to byla i vyhledávaným místem pro školní exkurze. „Bylo tady několik akcí z gymnázií, i v rámci různých studentských akcí, kdy studenti dělali seminární práce,” poznamenává hlavní provozovatel elektrárny Ondřej Prokopec.

V zájmu města je uvést turbínu opět do provozu. „Nechali jsme posoudit skutečný stav stroje, z čehož vyplynulo, že by to bylo možné udělat relativně lacino, ale ne zcela dokonale,” uvedl místostarosta Němec. Město zvolilo variantu obnovy poškozených částí historické turbíny. Ty se ale musejí nechat vyrobit na míru. Půjde-li vše podle představ radnice, vodní elektrárna U Devíti mlýnů by mohla opět v krátké době dodávat elektřinu do sítě.

Město přijde kompletní rekonstrukce na bez mála 4 miliony korun. Najít je chce v rozpočtu na příští rok.