Další pardubický problém. Lékaři podle rodičů čekali po porodu příliš dlouho s testy na streptokoka, dítě má doživotní následky

Pardubická nemocnice připustila „nesoulad mezi doporučeným a realizovaným léčebným postupem“ po porodu holčičky, kterou napadl streptokok. Lékaři provedli potřebné testy příliš pozdě, přestože matka streptokokem typu B trpěla. Dítě, kterému jsou nyní čtyři měsíce, má vážné a celoživotní následky.

Událost, kvůli které padla žaloba a rodina novorozené dívky si vyžádala od pardubické nemocnice zdravotnickou dokumentaci, se stala za zvláštních okolností – matku, která trpěla streptokokem typu B, podle rodiny předtím odmítly nemocnice v Rychnově nad Kněžnou i Hradci Králové a sanitka s ní najezdila přes sto kilometrů.

I přes onemocnění matky provedla pardubická nemocnice odběry krve dítěti až s několikahodinovým zpožděním. Rodiče novorozené dívky i právní zástupce rodiny Mario Švehelka tvrdí, že tím zdravotníci pochybili. Nemocnice možné nedostatky připustila.

„Došlo k nesouladu mezi postupem doporučeným odbornou společností a mezi tím, jakým způsobem lékaři prováděli léčbu. S ohledem na lékařské tajemství se nemocnice nemůže vyjadřovat ke konkrétním okolnostem případu,“ stojí v prohlášení nemocnice.

Když testy nákazu dítěte potvrdily, již se u něj rozvíjela otrava a selhávaly orgány. Následovalo zánětlivé postižení nervového systému a krvácení do mozku. Následky jsou těžké a doživotní. 

„Již jsme podali žalobu, kde žádáme pro holčičku finanční odškodnění. Nyní čekáme na reakci pardubické nemocnice na tuto žalobu,“ řekl advokát Švehelka. 

Nejde o první problém, který se pardubické nemocnice týká. Letos na jaře vyšlo díky dokumentu z cyklu České televize Infiltrace najevo, že v roce 2017 její personál reagoval příliš pomalu, když začal osmiletý chlapec na nemocniční chodbě krvácet. Hoch skončil ve stavu bdělého kómatu.

Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů jako zálohu, což akceptovala. Obviněni jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Podle Martina Netolického (ČSSD), hejtmana Pardubického kraje, který je zřizovatelem nemocnice, bude chtít samospráva vědět, co se v zařízení děje. „Chceme vědět, co se stalo za poslední měsíce od června tohoto roku. A pochopitelně, jestli není problém v některých odděleních, pokud jde o personální stránku,“ uvedl.