Další architektonická ikona 70. let zaniká. K zemi jde brněnská Myslivna, nahradí ji větší komplex

Události: Brněnská Myslivna zaniká (zdroj: ČT24)

Osud pražského hotelu Praha nebo budovy Transgasu potkal i brněnský hotel Myslivna. Slavná budova ze 70. let jde k zemi a nahradí ji novostavba. Její architekt se při návrhu nové Myslivny tou původní inspiroval. Budou v ní ale především byty a bude větší – šestipatrová.

Myslivna byla oblíbeným výletním cílem Brňanů již v 19. století. V klidném místě mezi Kohoutovicemi a Pisárkami vznikla vyhlídka a také restaurace a v 70. letech minulého století vyrostla i čtyřpodlažní hotelová budova. Jejím autorem byl architekt Jan Dvořák.

Odborníci i zpětně oceňovali řadu jeho nápadů, ale v posledních letech bylo čím dál více zřejmé, že to má Myslivna spočítané. Napovědět mohl třeba i název výstavy, která mapovala dílo Jana Dvořáka – Nechtěné dědictví.

Památkovou ochranu hotel neměl. Podle Petra Svobody z Národního památkového ústavu se totiž nedochovaly „ty úplně největší hodnoty“. A tak se místo toho Myslivna zařadila na stále bobtnající seznam budov postavených v 60. až 80. letech minulého století, které nynější majitelé nechávají zbourat, aby udělaly místo něčemu jinému – někdy většímu, jindy menšímu, většinou levnějšímu na provoz a údržbu, někdy i méně výstřednímu.

Nová Myslivna má podle investora skýtat hlavně „prémiové bydlení“. Kromě něj slibuje také restauraci nebo wellness. Komplex má být oproti původnímu hotelu větší – šestipatrový. Jeho architekt Jan Kyzlink však tvrdí, že se předchůdkyní inspiroval. „Členíme stavbu do jednotlivých horizontál. Říkali jsme tomu stromová patra,“ nastínil.

Zástupce investora Miroslav Gebas ujistil, že nová Myslivna bude dál sloužit jako výletní místo. „Nebude to žádný uzavřený resort,“ podotkl. Podle starosty brněnských Kohoutovic Jakuba Hrušky (KDU-ČSL) má vzniknout také bezpečné dopravní napojení, které bude myslet i na cyklisty.