ČT: Tři z aktérů v metanolové kauze jsou na svobodě

Olomouc, Zlín - Tři aktéři z tzv. hlavní větve metanolové kauzy jsou na svobodě. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který sedmi odsouzeným letos v lednu zrušil vysoké tresty a případ vrátil Krajskému soudu ve Zlíně. Podle informací ČT byli propuštěni jednatel společnosti Vapa Drink Viktor Koláček, podnikatel Libor Vanderka a jeden z největších odběratelů otráveného alkoholu Martin Jirout. Muži byli původně odsouzeni na 16 až 21 let za mřížemi.

Původně byli odsouzeni k dlouholetému žaláři, nyní jsou na svobodě. Česká televize zjistila, že Vrchní soud v Olomouci rozhodl o propuštění tří mužů z tzv. hlavní větve metanolové kauzy. Krajský soud ve Zlíně odsoudil loni v květnu deset obžalovaných v případu otrav závadným alkoholem k vysokým trestům – nejmírnější byl osm let za mřížemi, naopak dva hlavní míchači otrávené směsi dostali doživotí.

Vrchní soud v Olomouci ale letos v lednu vyhověl odvolání sedmi z odsouzených, jejich rozsudky zrušil a nařídil případ znovu projednat. Mezi nimi byli i Viktor Koláček, původně odsouzený na 21 let, Libor Vanderka na 20 a půl roku a Martin Jirout na 16 let za mřížemi. Tito muži teď byli podle informací ČT propuštěni.

Tři aktéři metanolové kauzy jsou na svobodě (zdroj: ČT24)

Podnikatel z Horní Olešnice na Trutnovsku Martin Jirout patřil podle žalobce k největším odběratelům otráveného alkoholu. Před soudem loni Jirout přečetl své ručně psané prohlášení, v němž sice potvrdil, že odebíral nezdaněný alkohol, ale s metanolem nemá podle svých slov nic společného. Alkohol prý sám pil i se svojí rodinou a nikomu se nic nestalo. V jeho skladu se ovšem našel otrávený alkohol, který Jirout pokoutně nakoupil, přestože nemohl garantovat jeho nezávadnost.

Podobného činu se dopustili i další dva muži. Podnikatel Viktor Koláček podle soudu věděl, že jde o neprověřený alkohol, a přestože neznal složení lihu, nakoupil jej pro svou společnost Vapa Drink. Množství jedovaté směsi, již chtěla firma dál upravit, se mohlo otrávit až 31 tisíc lidí. Další otrávenou směs prodal i Robertu Sedlaříkovi, který ji chtěl použít pro firmu Verdana. Ani Libor Vanderka podle soudu dostatečně neprověřil původ lihu, který nakoupil.

Vedle zmíněné trojice zrušil olomoucký vrchní soud rozsudky i Alexanderu Jordánovi (původní trest 13 let), Martinu Cekotovi (původně 13,5 roku), Aleši Svobodovi (původně 12 let) a Robertu Sedlaříkovi (původně 8 let). Soud naopak na začátku února potvrdil doživotní tresty dvojici hlavních míchačů metanolové směsi Rudolfu Fianovi a Tomáši Křepelovi. Distributor Jiří Vacula byl jediným odsouzeným, který svůj trest 15 let vězení přijal a neodvolal se.

Metanolová aféra začala 3. září 2012, od té doby se nelegálním alkoholem, který obsahoval i vysokou koncentraci toxického metanolu, otrávily desítky lidí. Celkem metanol prokazatelně zabil 47 osob, dalších 90 se otrávilo. Mnozí z nich mají vážně poškozené zdraví, řada lidí přišla o zrak. Kauza přinesla řadu změn ve výrobě a prodeji alkoholu, na podzim 2012 stát přistoupil k bezprecedentnímu kroku a téměř na dva týdny vyhlásil prohibici.