Cizinci koupili nemovitosti, teď je neudržují

Hradec Králové - Již řadu let chátrají ve Vernéřovicích u Broumova domy, které si koupili lidé z Německa a z Nizozemska. Místní se domnívali, že je opraví a oživí. Opak je však pravdou. Novopečení majitelé se již v obci neukázali, domy se i díky zlodějům mění v ruiny a hyzdí obec.

Lidé ve vsi od cizinců čekali, že vytvoří bělostná stavení s muškáty na oknech. Místo toho jejich domy zarostly kopřivami a začaly se bortit. Příkladem je i statek holandského majitele na příjezdu do Vernéřovic. „Jednak to byla asi naivní představa o tom, že v Čechách jde všechno snáz a lépe, možná také přecenění vlastních sil, možná spekulace,“ nabízí možná vysvětlení architekt Bohumír Prokop. „Oni většinou všechno koupí a potom jim nezbudou peníze na opravy. A když už něco opravují, tak to šijí horkou jehlou,“ dodává obyvatelka Vernéřovic Lucie Bošinová.      

Německého majitele starého mlýna ve vsi léta neviděli. Jeho dům i protější statek Holanďanův rozebírají zloději. „S tím Holanďanem jsme se spojili přes internet. Napsali jsme mu, ať si to zabezpečí, nebo ať to prodá. Zatím nám bohužel neodpověděl,“ popisuje marné úsilí místní zastupitel Petr Havrlant. „Obec samozřejmě podle novely stavebního zákona může nařizovat udržovací práce, případně práce vedoucí k odstranění staveb, pokud hrozí ohrožení zdraví nebo životů, ale taková opatření se v Čechách prakticky neuplatňují,“ uzavírá Bohumír Prokop.    

Příkladů, kdy Holanďané chalupy opravili vzorně, najdete na Broumovsku desítky. Bohužel ruiny podobné těm ve Vernéřovicích jsou v krajině víc nápadné. „Pozemky většinou nejsou oplocené, takže hrozí riziko, že hrající si děti si můžou vážně ublížit,“ upozorňuje architekt Prokop.  

Za peníze, které cizinci investovali, jsou už tyto nemovitosti neprodejné, a tak zřejmě dál budou hyzdit obec.