Chytré turnikety v Masarykově onkologickém ústavu měří teplotu a poznají, jestli má člověk roušku

Chytré turnikety v MOU (zdroj: ČT24)

Masarykův onkologický ústav v Brně (MOÚ) instaloval u vstupů terminály, které automaticky měří teplotu a také rozpoznají člověka bez roušky. Turniket jej pak nepustí dovnitř. Onkologický ústav a obě fakultní nemocnice v Brně zatím povolují návštěvy. Město je ve svých dvou nemocničních zařízeních od pondělka zakázalo.

Terminály nově fungují v Masarykově a Švejdově pavilonu. Oba hlavní vstupy do areálu byly čtyři měsíce uzavřeny kvůli pandemii nemoci covid-19. Bezpříznakoví pacienti i návštěvníci procházeli dočasným vstupem z terasy Švejdova pavilonu, kde jim služba měřila teplotu.

Nyní měření automaticky provede termografická kamera. V případě zvýšené teploty zůstane turniket uzavřený. Dohledové centrum zároveň obdrží upozornění, pracovníci ústavu tak mohou přijmout další opatření.

„Pokud osoba při autentifikaci nemá roušku, terminál automaticky spustí hlasové upozornění a postupuje obdobně jako v případě zvýšené teploty, tedy zajistí uzavření turniketu a zašle alarmové upozornění do dohledového centra,“ popsala mluvčí ústavu Zuzana Joukalová. 

Onkologičtí pacienti jsou vysoce rizikovou skupinou

V pondělí ráno vznikaly u turniketů menší zmatky. „Je to unikátní zařízení, které jinde není. Věřím, že si na něj pacienti zvyknou a vše bude fungovat bez problémů,“ řekl ředitel ústavu Marek Svoboda.

Pro pacienty, kteří mají příznaky infekce, tedy teplotu, kašel nebo rýmu, je nadále otevřen vstup přes infekční ambulanci z parkoviště při Tvrdého ulici. „V příštích dnech budeme instalovat ještě třetí turniket, který bude umístěn z boku Švejdova pavilonu naproti Wernerovu pavilonu a Oddělení nukleární medicíny,“ doplnila Joukalová.

Nákup i montáž turniketů si vyžádá dohromady asi tři a půl milionu korun. Podle ředitele ústavu to byla nutná investice, protože situace kolem onemocnění covid-19 se může opakovat a onkologičtí pacienti jsou vysoce rizikovou skupinou.

Městské nemocnice návštěvy zakázaly

Masarykův onkologický ústav zatím návštěvy povoluje, stejně jako dvě brněnské fakultní nemocnice. Nemocnice Milosrdných bratří v Brně a Úrazová nemocnice, které zřizuje město, ale mají od pondělka návštěvy zakázané. Podle ředitele nemocnic Pavla Pilera je důležité maximálně ochránit lidi. „Nevíme, jak dlouho to bude trvat. Pokud jsou lidé v léčebně dlouhodobě nemocných v terminálním stádiu, za dodržení hygienických pravidel za nimi rodinu pustíme. Přistupujeme k tomu individuálně,“ uvedl Piler.

Nemocnice ještě musí vyřešit, jak to bude s přítomností otců u porodů. Zákaz návštěv platí i v jihomoravských krajských nemocnicích v Břeclavi, Hustopečích, Kyjově a Hodoníně. Další krajské nemocnice je mají povolené a budou se rozhodovat podle situace.