Chotíkov se bojí, že o spalovně rozhodují podjatí úředníci

Chotíkov (Plzeňsko) – Společnost Plzeňská teplárenská plánuje v obci Chotíkov postavit spalovnu komunálního odpadu. Proti tomuto záměru se bouří zdejší obyvatelé a mají k tomu dvojí důvod. Jednak dosud nebyl k projektu za dvě a půl miliardy zpracovaný posudek vlivu na životní prostředí (EIA), jednak jsou prý úředníci, kteří stavbu schválili, podjatí.

Projekt spalovny chystá Plzeňská teplárenská už od roku 2004. S budováním rozsáhlého komplexu by se mělo začít na jaře 2013, nyní, kdy probíhá územní řízení, ale vypukají ty největší spory. Stavbu schvalují úředníci ze stavebního úřadu v nedalekém Touškově a podle obyvatel Chotíkova jsou tito lidé ve svém rozhodování ovlivnění. „Touškov vydáním stavebního povolení získá šedesát milionů korun,“ tvrdí Kateřina Moučková ze Sdružení pro udržitelný rozvoj obce.

Město Touškov už nyní delší dobu dostává spolu s Chotíkovem milionové kompenzace za to, že se v jejich blízkosti postaví spalovna. Touškovský úřad se však proti nařčení z podjatosti brání s tím, že jim byl případ přidělen. „Je třeba si uvědomit rozdíl mezi státní správou a samosprávou,“ dodala Kateřina Moučková, vedoucí orgánu, který patří mezi státní úřady. 

Projektu chybí EIA, stěžují si ekologové

Podle ekologických aktivistů ale problém spalovny komunálních odpadů v Chotíkově spočívá někde jinde – dosud nebyl zpracován posudek o vlivu projektu na životní prostředí. Bez toho není možné vydat platné územní rozhodnutí, soudí člen krajské rady Strany zelených Martin Marek. Plzeňská teplárna má už od minulého roku kladný závěr zjišťovacího řízení, nová spalovna bude podle něj tak ekologická, že není třeba zpracovávat obsáhlý posudek EIA. Vydání stavebního povolení proto prý nic nebrání.

Nyní se vliv na životní prostředí posuzuje znovu. Podrobnější posudek EIA si přitom vyžádala sama teplárna. Kromě způsobu, jak odpůrcům stavby předvést vstřícný krok, má firma i jiný důvod. „Věříme, že velká EIA bude důvodem pro přidělení evropské dotace,“ přiznává generální ředitel Tomáš Drápela. Spalovna by v představách teplárny měla začít fungovat od roku 2015.