Červený kříž v Hradci míří do konkurzu. Připravil seniory o peníze

Oblastní spolek Českého červeného kříže v Hradci Králové míří kvůli vysokým dluhům do konkurzu. Rozhodl o tom Krajský soud na návrh několika bývalých zaměstnanců a obchodních partnerů spolku.

Mluvčí královéhradeckého krajského soudu Jan Kulhánek sdělil, že věřitelé Červeného kříže zatím u soudu uvedli pohledávky vyšší než osm milionů korun, přičemž další mohou následovat. Po vyhlášení konkurzu mají věřitelé dva měsíce na to, aby se o své peníze u soudu přihlásili. Pak bude záležet na konkurzním správci spolku, které pohledávky uzná.

Celorepublikové vedení už oblastnímu spolku zrušilo registraci

Nikdo z vedení hradeckého Červeného kříže na soudní jednání nepřišel. Odstupující předseda Lukáš Pochylý pro Českou televizi uvedl, že o jednání ani nevěděl a že spolek už nikoho ve vedení nemá. To soud odmítl s tím, že informace o jednání byla řádně doručena.

K soudu však dorazili bývalí zaměstnanci oblastního spolku Českého červeného kříže a také zástupce seniorů, kteří si u Červeného kříže zaplatili ozdravné pobyty, ale nakonec nikam neodjeli. „My jsme si zaplatili rekondiční pobyt a dluží nám přes 15 tisíc korun. Pak nám přišla týden před odjezdem zpráva, že se bohužel zájezd nekoná,“ uvedla Jana Kollátorová.

Červený kříž v Hradci míří do konkurzu (zdroj: ČT24)

Celorepublikové vedení humanitární organizace už na jaře oblastnímu spolku zrušilo registraci. V nejbližších dnech dále údajně podvedeným seniorům nabídne, že od nich pohledávky za hradeckým spolkem odkoupí a peníze jim do konce roku vyplatí.

Auditoři radnice našli účetnictví hradecké pobočky ve velmi nepřehledném stavu. Odcházející vedení za podezřelé účetnictví a ukončené charitativní služby viní minulé oblastní vedení a zásah centrálního vedení. „Naším cílem bylo činnost udržet a pokud možno dostát všem našim závazkům, bohužel to se nepovedlo, protože Praha zakázala činnost a tím v podstatě oblastní spolek pohřbila,“ tvrdí Lukáš Pochylý.

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl to však zcela odmítá: „Je to nesmysl, chyby v účetnictví, nespolupráce, nekomunikace a nepředkládání požadované ekonomické dokumentace nám znemožnilo jakoukoli podporu. Ostatně o žádnou podporu nás pobočka ani nepožádala.“ Podle Marka Jukla budou dosavadní činnosti oblastního spolku zajišťovat spolky jiné. V budoucnosti by pak v Hradci Králové mohla vzniknout i nová oblastní pobočka organizace s novými lidmi.