Centrem města rychle, ekologicky a zadarmo. Hradec Králové zavádí elektrobus

Centrem Hradce Králové bude jezdit elektrobus (zdroj: ČT24)

Ekologicky a zadarmo budou moci už brzy cestovat centrem města lidé v Hradci Králové. Radnice zavede takzvanou Zelenou linku – elektrobus, který má obyvatele krajského města naučit, že kvůli krátkým cestám centrem nemusí nutně sedat za volant.

Nová linka poprvé v novodobé historii propojí historický střed města s širším centrem. Pokrýt by měla všechny hlavní cíle. Město tak chce lidem nabídnout alternativu k jízdě autem a ulevit přetíženým ulicím.

„Zavedením nové linky chceme oslovit nejen stávající cestující městské hromadné dopravy, ale i ty, kteří pro cestu do centra využívají auta. Elektrobus nabídne možnost dopravy do centra bez starosti s hledáním místa k zaparkování, v tomto případě navíc zcela zdarma,“ řekl primátor města Zdeněk Fink.

„Městská doprava je moderním způsobem cestování ve všech větších městech nejen v Evropě. Přesednutím z auta do elektrobusu, trolejbusu nebo autobusu se uleví i silnému provozu v centru města, s čímž souvisí i pokles emisí,“ vysvětluje další důvody zavedení této novinky ve městě primátor. 

Linka bude jezdit od 9 do 17 hodin, a to třikrát za hodinu. Okružní trasa je dlouhá přes 3,5 kilometru, jízda potrvá 15 minut. Linka nebude označena číslem, ale ponese přímo název Zelená linka. Dopravu obstará elektrobus, který je šetrnější k přírodě a jeho provoz je mnohem levnější než u běžných autobusů.

  • Elektrobus pojede z Velkého náměstí k Adalbertinu, pak odbočí k zastávce Muzeum a za Tyršovým mostem bude pokračovat doleva po nábřeží a směrem na Ulrichovo náměstí. Pak se trasa stočí doprava ke Střelnici a pokračuje po zastávkách Centrál a Muzeum k magistrátu města. Okruh Zelené linky bude končit opět na Velkém náměstí. Linka je vedená po stávajících zastávkách MHD, nová zastávka vznikne na Velkém náměstí.

„Máme naměřeno, že tento typ má spotřebu 0,9 kW na kilometr, což jsou necelé 3 koruny. U běžného naftového vozidla počítáme náklady 8 až 9 korun na jeden kilometr,“ uvádí ředitel Dopravního podniku Hradec Králové Miroslav Kulich.

I díky tomu může město odpustit lidem na Zelené lince jízdenky. „Předpokládá se, že náklady budou kolem 80 tisíc korun měsíčně. Město to zatím uhradí z provozní rezervy rozpočtu,“ říká mluvčí magistrátu.

Provoz začne od září a v prvních měsících se bude hlavně zkoušet, jaký budou mít lidé o linku zájem. Pokud se osvědčí, zavede ji město natrvalo. A pak by měl elektrobus najezdit centrem města 23 tisíc kilometrů.