Část brněnské stezky pod Červeným kopcem je uzavřená kvůli nebezpečí pádu kamenů

Uzavřené stezky (zdroj: ČT24)

Nejméně do konce února bude uzavřená část stezky pod brněnským Červeným kopcem. Odborná firma tam odstraňuje nebezpečné části skály, které hrozí zřícením. Dál zůstávají uzavřené stezky i v Moravském krasu, kvůli nebezpečí pádu stromů.

Část brněnské stezky mezi Kamenkou a lanovým centrem je uzavřená od minulého týdne. Zřítil se přes ni z vyhlídky osmitunový kamenný blok. Naštěstí nikoho nezranil. Průzkum ukázal, že je skála v havarijním stavu.

Odborná firma proto postupně odstraňuje další uvolněné a nebezpečné části masivu, na celkové rozloze sedm a půl hektaru. „Zvětrání toho bloku je značné a už je tam vidět subvertikální puklina, která se ještě rozšiřuje činností kořenů stromů, které odtlačují ten blok,“ popsal geotechnik Ondřej Holý.

Práce potrvají nejméně do konce února a přijdou na necelé tři miliony korun. „Připravme se na to, že to nemusí být konečná částka, protože ten masiv opravdu není v pořádku. Musíme se zabývat dlouhodobým řešením,“ řekl náměstek primátorky města Brna Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). Podle Holého bude nutný podrobnější průzkum a zajištění trvalého řešení, například v podobě ochranných bariér.

Uzavřené turistické trasy v Moravském krasu

Od loňského září jsou uzavřené také tři turistické trasy v Moravském krasu. Důvodem byl hrozící pád větví a stromů. „My jsme provedli rizikové kácení nebezpečných stromů. Otevření stezky předpokládáme někdy začátkem dubna, teď ještě probíhá dočišťování,“ řekl vedoucí oddělení rozvoje a pedagogiky Školního lesního podniku Křtiny Lumír Dobrovolný.

I pak by ale měli být turisté opatrní. Jedná se totiž o stezky v národní přírodní rezervaci, a lesy v těchto oblastech mají růst především bez zásahů člověka.