Brněnský Zetor propustí letos celkem skoro dvě stě lidí

Brněnský výrobce traktorů Zetor Tractors dá na konci července výpovědi sto jedenácti lidem, v podniku tak skončí na konci září. Ze tří set zaměstnanců, které měl ještě začátkem roku, má na konci roku zbýt jen zhruba stovka. Kromě zákonného tříměsíčního odstupného mají tito lidé dostat ještě odměnu ve výši dvou platů, protože je firma v následujících týdnech potřebuje ještě ve výrobě náhradních dílů. Firma v brněnském závodě v září ukončí výrobu motorů a převodovek, řekl mediální zástupce Jan Kučmáš.

Výroba v brněnském Zetoru zanikne ke konci letošního roku. Poté má podle šéfa podnikových odborů Aloise Kazelleho začít demolice výrobní haly. V Brně má zůstat vývoj, marketing, obchod a sestavování traktorů pro Evropu a USA, uvedla firma loni na podzim.

Letošní součet propuštěných se tak nyní dostal téměř ke dvěma stům, protože už na konci dubna podnik ohlásil propuštění osmnácti lidí, o měsíc později téměř šedesáti a teď další víc než stovky. Nejde však pouze o pracovníky z výroby, ale i z kanceláří.

Zetor utlumuje činnost v Brně dlouhodobě. Ještě před deseti lety ve zdejší továrně zaměstnával téměř osm set lidí. Od roku 2014 až do roku 2020 tržby klesaly, z 3,8 miliardy korun v roce 2014 na 1,86 miliardy v roce 2020. V dalších letech se mírně zvýšily a byly přes dvě miliardy, za loňský rok firma ještě nezveřejnila výroční zprávu. Mezi lety 2018 až 2022 skončilo hospodaření v zisku jen jednou, ztráty se pohybovaly mezi 100 a 220 miliony korun. Jediným akcionářem firmy je bratislavská společnost HTC Investments.