Brňané přejmenovali Dallas na Moravu. O názvu lodi rozhodla anketa

Renovovaná historická loď, která se vrátila v úterý z loděnice v Hlavečníku na Pardubicku do Brna, ponese jméno Morava. Od roku 1955 už tak bude mít třetí jméno. Rozhodli o tom brněnští radní na základě hlasování obyvatel města. Do ankety se zapojilo 3530 lidí.

Loď ve vlastnictví dopravního podniku se původně měla vrátit k názvu Moskva, to se ale nelíbilo některým radním města a iniciovali anketu.

„Pro vítězný název Morava bylo zhruba šedesát procent účastníků, pro původní název Moskva třicet procent. Zbylí lidé hlasovali pro Bratislavu. Někteří fandové lodní dopravy se přejmenování z pověrčivosti bránili, protože prý přináší smůlu,“ uvedl náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti).

Morava byla jedna z prvních dvou lodí na přehradě

Název Morava se váže k jedné z prvních dvou lodí, které na přehradě začaly jezdit po druhé světové válce, dnes již ovšem neexistují. „Jsem rád, že se zúčastnilo hlasování tolik lidí a že jim na jménu brněnských lodí záleží,“ řekl Koláčný.

Loď je kulturní památkou, což ji nakonec zachránilo. Její renovace stála 15 milionů korun. Nyní se na ní budou dělat závěrečné práce, musí se instalovat kormidelna a zábradlí na horní palubě. Dopravní podnik předpokládá, že loď spustí na vodu koncem června, a v první polovině července ji chce slavnostně vrátit do provozu. Letos bude plout při mimořádných událostech či jako posilový spoj. Vejde se na ni zhruba 150 lidí.

Motor z tramvaje

Loď je unikátní tím, že stejně jako další bývalé lodě dopravního podniku má elektromotor z tramvaje, stejně tak jsou z tramvají i okna. Při pohledu na loď zvenku i zevnitř ji člověk uvidí ve stejné podobě, v jaké zahajovala provoz na přehradě. Nyní do ní však byly nainstalovány nové technologie, které si vyžadují současné předpisy.