Brambory na Zlínsku podraží. Někteří pěstitelé hlásí o třetinu nižší úrodu

Pěstitelé na Zlínsku sklízejí pozdní odrůdy brambor. Někteří mají kvůli suchu až o třetinu nižší úrodu. Ceny tak mohou vyrůst oproti loňsku až o polovinu.

„Počasí ze začátku poměrně přálo, vody byl dostatek. Potom byl takový lehký přísušek, brambory začaly ukončovat vegetaci a pak přišlo velké množství vody, takže některé odrůdy reagovaly tím, že začaly znovu růst, což není dobře,“ řekl pěstitel Martin Přibyl.

Za brambory na uskladnění zaplatí zákazníci na Zlínsku za každé kilo o pět korun víc než loni. Přesto si jich Josef Polášek nechal naložit plné auto, stále se mu to prý vyplatí. Brambory mu vydrží celý rok. „Uskladním je ve sklepě. Je to lepší než chodit do supermarketu, tam jsou umyté. Když je umyjete, tak vydrží maximálně dva měsíce,“ vysvětlil.

U Tlumačova brambory dokonce zavlažovali

Marie Talašová prodává ze sklepa rodinného zahradnictví u Tlumačova pytle s ručně sklizenými bramborami. Je jich méně než loni, a jsou proto o třetinu dražší. „Oproti jiným rokům máme tak třicetiprocentní výnos. Některé odrůdy jsme dokonce zavlažovali, když jsme vodu měli,“ řekla pěstitelka.

Cateringové centrum v Tečovicích denně připraví a rozveze do firem v regionu stovky obědů. Spotřebuje přitom dvě stě kilogramů brambor. „S brambory máme dlouhodobě problémy. Poslední půlrok byl pro nás poměrně zásadní a v podstatě stále jsme hledali dodavatele,“ řekl ředitel společnosti Lukáš Žaludek. Brambory z dovozu ale podle něj kuchyně odmítala. České jsou prý pořád kvalitnější a zákazník to pozná.

Vývoj ceny brambor
Zdroj: ČT24

Loni bylo nutné brambory dovážet

Kvůli suchu už loni klesla produkce brambor o patnáct procent. Podle Českého bramborářského svazu bylo nutné je dovážet především z Německa, Belgie a Nizozemska. Dovoz stál i za jejich zdražením na třicet korun za kilogram. Zemědělci loni podle Českého bramborářského svazu pěstovali brambory na ploše necelých třiceti tisíc hektarů. Letos pole přibyla hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Třetinu domácí produkce obstarávají drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří jich ročně vyprodukují kolem sto padesáti tisíc tun.