Babiš: Evropská komise dá Liberty House před koupí Arceloru podmínky

Splnění určitých dodatečných podmínek bude asi vyžadovat Evropská komise od britské Liberty House před tím, než potvrdí její nákup ostravských oceláren ArcelorMittal. Po své páteční schůzce s komisařkou pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou to řekl český premiér Andrej Babiš (ANO).

„Podrobnosti nám neřekli,“ připustil předseda vlády. Evropská komise posuzuje, zda zamýšlená akvizice je v souladu s unijními pravidly o hospodářské soutěži. Prodej oceláren je ostatně důsledkem staršího rozhodnutí komise, podle kterého se skupina ArcelorMittal indického miliardáře Lakšmí Mittala musí ostravské hutě a několika dalších podniků zbavit, aby po nákupu ocelárny Ilva v Itálii nezískala na evropském trhu dominantní postavení.

Česká vláda ale nemá obavy o hospodářskou soutěž, vadí jí především, že britská Liberty House hodlá do hutí investovat výrazně méně, než by bylo potřeba podle Babiše i odborářů firmy.

Český premiér: Investice kupujícího nás neuspokojují

„Plány kupujícího, že bude investovat do úrovně odpisů – jenom 30 milionů euro (necelých 780 milionů korun) ročně – nás skutečně moc neuspokojují,“ uvedl v Bruselu premiér. V příštím desetiletí by odpovídající investicí podle něj bylo asi 750 milionů eur (asi 19,5 miliardy korun).

„Je to byznys náročný na investice,“ podotkl Babiš. Z dosavadního přístupu Liberty House k akvizici prý „nebyl úplně nadšený“, neboť firma se nezabývá konsolidací hutí a dalšími potřebnými věcmi.

Babiš v pátek Vestagerovou a její tým informoval, že česká vláda má s prodejem „starost“. Připomněl, že stávající majitel vyvedl z firmy vysokou částku na dividendách místo toho, aby peníze investoval do společnosti. „Oni vnímají naše obavy,“ řekl premiér po jednání v Evropské komisi.