Archeologové našli na Přerovsku bronzový poklad. Ležel pár centimetrů pod zemí

Archeologové odkryli na poli na Přerovsku keramickou nádobu s bronzovými předměty. Byly v ní zhruba tři tisíce let staré šperky, části spon a také kruhový předmět, takzvaná faléra z bronzového plechu s bohatě tepanou výzdobou. Nález z pozdní doby bronzové řadí k nejvýznamnějším archeologickým objevům v Olomouckém kraji za poslední desetiletí.

Na místo upozornil pracovníky Muzea Komenského mladý amatérský archeolog Tomáš Melich, který tam našel několik bronzových předmětů. Vědci pak pomocí detektoru kovů našli jádro bronzového pokladu.

„Pak jsme provedli mikrosondáž, která v hloubce pouhých třiceti centimetrů odkryla orbou částečně poškozenou větší keramickou nádobu. Okraj, hrdlo a částečně i stěny keramické nádoby byly v minulosti zemědělskou činností zničeny a rozvlečeny spolu s několika bronzovými předměty od místa původního uložení,“ popsal archeolog Muzea Komenského v Přerově Zdeněk Schenk.

Poklad čeká analýza v laboratoři

Archeologové ocenili, že jim muž nález včas ohlásil a umožnil jim tak odborné odkrytí a dokumentaci okolí. „Celou nádobu s bronzovými předměty jsme zajistili a neporušenou ji vyzvedli a převezli do laboratoře našeho muzea,“ popsal Schenk.

V laboratoři bude nález podroben odborným analýzám. „Obsah nádoby postupně vybereme a teprve na konci budeme moci říci, kolik bronzových předmětů depot obsahoval, jakou mají skladbu a strukturu a umožní nám přiblížit i přesnější dataci,“ vysvětlil archeolog.

Bronzový poklad byl do země uložen v pozdní době bronzové (1000 až 750 př. n. l.). Uložení keramické nádoby s bronzovými předměty mělo podle nich nejspíše kultovní význam spojený s některým z rituálů, které tehdejší obyvatelé praktikovali. Přesné místo nálezu zatím nechtějí archeologové z preventivních důvodů uvádět. „V době současného nouzového stavu v nás tento objev vyvolal doslova pozitivní vlnu nadšení,“ dodal i za kolegy Zdeněk Schenk.