ANALÝZA: ČSSD a KSČM poprvé od revoluce nebudou v zastupitelstvu Prahy

V zastupitelstvu hlavního města Prahy budou poprvé od sametové revoluce chybět sociální demokraté a komunisté. Vyplývá to z průběžných zisků obou stran při sečtení více než 70 procent okrsků. Neúspěch je pro obě politické síly důležitou zprávou.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy je pro všechny politické strany důležitou metou. Není to jen otázka prestiže – Praha se od všech ostatních měst a obcí odlišuje svojí velikostí i povahou rozhodování. Vládnout Praze znamená to samé, jako ovládat středně velké ministerstvo. Odpovídá tomu například i rozpočet města. Sociální demokraté a komunisté o toto důležité postavení nyní s největší pravděpodobností přijdou.

Další rána pro ČSSD

Neúspěch je důležitou zprávou pro obě zmíněné politické strany. Sociální demokraté se potýkají s potížemi minimálně od loňských sněmovních voleb, ve kterých získali pouze 7,27 procenta hlasů. Z kdysi velké strany se stala politická strana malá – minimálně s ohledem na počet poslaneckých mandátů. Úspěch v Praze tak mohl být impulsem pro to, aby se ČSSD odrazila od pomyslného dna.

Ke slabému výsledku sociálních demokratů přispěly vnitrostranické problémy v samotné Praze. Už při sestavování kandidátky pro sněmovní volby vloni v říjnu se mezi sebou o pozice přela dvě názorová křídla. Problémy však přetrvávaly.

Lídrem pro komunální volby se stal Jakub Landovský, nová tvář sociální demokracie. Jedním z hlavních témat kampaně ČSSD byla například městská hromadná doprava pro pražské občany zdarma. Voliče se však přesvědčit nepodařilo. Možná i z toho důvodu, že na pátém místě kandidátky byl Petr Dolínek, dosavadní radní pro dopravu. A právě doprava byla v posledních letech tím, co Pražany nejvíce trápilo. Strana, která byla dlouhodobě ve vedení města a součástí rady, tak zastupitelstvo hlavního města opouští.

Komunistický ústup

Také komunisté dlouhodobě oslabují. Ve sněmovních volbách zaznamenali nejhorší výsledek strany od roku 1921. A dalším milníkem je právě opuštění pozic v pražském zastupitelstvu. Výsledky komunistů v Praze nebyly ani v minulosti nikterak vysoké, nicméně si vždy drželi stabilní zastoupení.

Stranu vedla do komunálních voleb Marta Semelová, dřívější poslankyně a také letošní neúspěšná kandidátka do Senátu v Praze 12. Semelová je známá například tím, že na výročí úmrtí komunistického prezidenta Gottwalda zpívá u jeho hrobu Internacionálu a to je něco, co pražští voliči nevnímají vždy vstřícně. Navzdory tomu však dosavadní výsledky naznačují, že KSČM dokázala v pražských obecních volbách přesvědčit více voličů než sociální demokraté.

Dominantní strany dříve, dnes nejtěsnější výsledky

Sociální demokraté a komunisté budou mít pravděpodobně velmi omezený vliv na Prahu i v jednotlivých městských částech. Ve většině z nich totiž strany neuspěly. Komunistům se podařilo získat mandáty v Praze 17, sociálním demokratům zase v Petrovicích. V dalších třech částech nejspíše uspějí sociální demokraté a komunisté v rámci koalic, v nichž kandidovali. Je však třeba upozornit, že se stále jedná o průběžné výsledky.

Praha bývala dlouhodobě vnímána jako město, v němž vítězily pravicové strany. Pod vedením Pavla Béma získala ODS v roce 2006 dokonce přes 50 procent hlasů. Doby, kdy volbám dominovala pouze jedna politická strana a ostatní byly slabší, ale odezněly. V Praze po právě skončených volbách sledujeme nejtěsnější výsledky mezi pěti subjekty, které budou mít své zastupitele.