Teploty v úterý atakovaly tropickou třicítku. Letní počasí v noci ukončí studená fronta

Česko v úterý zažilo jeden z nejteplejších říjnových dnů v historii. Čtvrtina ze 164 stanic, které fungují alespoň třicet let, zaznamenala nejvyšší říjnovou teplotu od začátku měření. Rekord pro 3. říjen pak padl na 96 stanicích. Nejvyšší teplota byla v Dobřichovicích a Doksanech, kde meteorologové odpoledne naměřili 29,8 stupně Celsia. Také letošní září se v pražském Klementinu zapsalo jako nejteplejší od počátku měření na této stanici, tedy od roku 1775. Po nynějších mimořádně teplých dnech však dorazí do Česka v úterý večer a v noci studená fronta, kterou doprovodí silný vítr.

„Chyběly dvě desetiny stupně, abychom zaznamenali tropický den, a půl stupně od dosud nejvyšší teploty naměřené v říjnu, která činila 30,3 stupně Celsia a byla zaznamenána 4. října 1929 v Českých Budějovicích-Rožnově,“ uvedl na Facebooku Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Právě na českobudějovické stanici v úterý naměřili 29,3 stupně, tedy stejně jako ve středočeských Radovesnicích a na stanici Husinec-Řež.

V Praze-Komořanech a v Brandýse nad Labem bylo 29,2 stupně Celsia, o desetinu stupně nižší teplotu pak naměřili v Praze-Libuši a v Čáslavi. Rovných 29 stupňů bylo ve Strakonicích. Na všech těchto stanicích to je nový říjnový rekord.

Nejvyšší říjnovou hodnotu zaznamenala i nejstarší česká stanice v pražském Klementinu, která funguje už 246 let. Dosavadní rekord tam činil 27,0 stupně ze 4. října 1929, v úterý v Klementinu bylo 27,8 stupně. „Začátek října tak navázal na velmi teplé září. Podle předběžných údajů bylo září o 3,5 stupně Celsia teplejší než normál let 1991–2020 (třináct stupňů Celsia), což dělá září teplotně mimořádně nadnormální. Průměrná teplota září 2023 činí 16,5 stupně Celsia,“ dodali meteorologové. 

Ve středu přijde ochlazení

V noci na středu se však ochladí. Z aktuální výstrahy vyplývá, že nejdříve v úterý přejde fronta doprovázená silným větrem přes Čechy, kde se mohou ojediněle vyskytnout i bouřky. Varování před silným větrem začne v západní polovině Čech platit od 18:00. Během noci se pak fronta přesune dál na Moravu a Slezsko. „Její projevy budou při postupu směrem k východu slábnout,“ uvedli meteorologové.

Upozornili na to, že silný vítr může poškodit stromy a lesní porosty a způsobit menší škody na budovách. Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty nebo zlomenými větvemi i komplikace v dopravě. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře či skleníky, uklidit nebo upevnit volně uložené předměty například na zahradách či dvorcích. Řidiči by měli jezdit maximálně opatrně. Na horách je vhodné omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Teplotní rekord

ČHMÚ také uvedl, že i letošní září se v pražském Klementinu zapsalo jako nejteplejší od počátku měření na této stanici v roce 1775. Průměrná měsíční teplota dosáhla 19,6 stupně Celsia, odchylka od dlouhodobého průměru z let 1775 až 2014 činila 4,4 stupně Celsia.

V průměru nejtepleji bylo v letošním devátém měsíci 12. září, kdy nejvyšší průměrná denní teplota dosáhla 23,9 stupně Celsia. Naopak nejnižší průměrnou denní teplotu zaznamenala stanice 24. září, a to 14,2 stupně Celsia.

Druhé nejteplejší září v historii měření stanice zaznamenali meteorologové v roce 1798, kdy průměrná měsíční teplota činila 19,4 stupně Celsia. Následuje rok 1947 s průměrem 19,1 stupně Celsia a o čtvrté a páté místo se dělí září 1810 a 2016 s průměrnou teplotou 19 stupňů Celsia. Šesté nejteplejší září bylo v roce 2006 s průměrnou teplotou 18,9 stupně Celsia, uvedl ČHMÚ.

Naopak nejchladnější září od roku 1775 evidují meteorologové v roce 1912 s průměrnou měsíční teplotou 10,1 stupně Celsia.

V Klementinu, které stojí v historickém centru Prahy, se počasí sleduje nepřetržitě od roku 1775. Ačkoliv měření na této stanici ovlivňuje řada faktorů, například umístění měřicích přístrojů v areálu nebo poloha ve středu města, představují podle meteorologů pro moderní vědu ojedinělý a nesmírně cenný zdroj informací o stavu počasí a podnebí v novodobé historii.