Zátopek na Českých lvech předběhl všechny české filmy z roku 2021

Devětadvacáté ceny Český lev vybraly to nejlepší, co se v roce 2021 natočilo pro tuzemská kina i televize. Pomyslná „zlatá“ patří životopisného dramatu Zátopek v režii Davida Ondříčka, který získal nejvíce – osm – sošek. Představitel olympijského atleta Václav Neužil byl vyhlášen nejlepším hercem v hlavní roli. Mezi herečkami vítězí Pavla Gajdošíková z dramatu Chyby. Závěrečný ceremoniál patřil nejen filmařům, pořádající Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) i diváci přímého přenosu podpořili rovněž válčící Ukrajinu.

Zátopka vyslala ČFTA letos do boje o Oscary, nakonec neuspěl. V Českých lvech ale drama o slavném českém běžci vyhrálo na celé čáře. Podle akademiků je nejlepším filmem loňského roku a David Ondříček je nejlepším režisérem. Myšlenka pustit se do biografického snímku o atletické legendě přišla čtrnáct let před premiérou.

Na první místo mezi herci v hlavní roli se dostal Václav Neužil, který se podle mnohých kritiků v Emila Zátopka doslova proměnil. I díky maskám, ty pro tento snímek vytvořila Jana Dopitová, která měla v letošním ročníku dvojitou šanci, nominována totiž byla i za práci pro film Okupace.

Zátopek si rovněž připsal ocenění za nejlepší střih, o nějž se postaral polský střihač Jarosław Kamiński. Své jméno během ceremoniálů výročních filmových cen slyšel už mnohokrát scénograf Jan Vlasák. Tentokrát ve spojení s životopisným dramatem Zátopek. V nominaci na nejlepší zvuk se dokonce třikrát objevilo jméno zkušeného Pavla Rejholce. Pro sošku si také došel – společně s Jakubem Čechem. I jim patří za Zátopka. Příběh čtyřnásobného olympijského vítěze nejlépe nasnímal kameraman Štěpán Kučera

Trailer: Zátopek (zdroj: ČT24)

Druhý nejúspěšnější film 29. ročníku co do počtu sošek – Okupaci – natočil debutující Michal Nohejl podle nejlepšího scénáře Marka Šindelky a Vojtěcha Maška. Satirický příběh, v němž opilý sovětský důstojník začne „okupovat“ herecký večírek, získal v souvislosti se současnou ruskou agresí namířenou proti Ukrajině na aktuálnosti. Postavu sovětského vojáka ztvárnil ukrajinský herec Alexej Gorbunov.

Z herců ale v Okupaci akademiky zaujala Antonie Formanová. Pro vnučku filmaře Miloše Formana a dceru divadelníka Petra Formana jde o první významné filmové ocenění. Český lev rovněž rozhodl, že Okupaci provázela nejlepší hudba. Je dílem autorů La Petite Sonja a Hank J. Manchini.

Trailer: Okupace (zdroj: ČT24)

Díky hereckým výkonům se alespoň z jedné sošky Českého lva mohou radovat snímky Chyby a Muž se zaječíma ušima. V dramatu Jana Prušinovského Chyby vytvořila loni nejlepší hlavní roli herečka Pavla Gajdošíková. Hrála ženu, kterou dožene tajemství její pornografické minulosti. V režii slovenského režiséra Martina Šulíka si sošku za výkon ve vedlejší mužské roli zasloužil Oldřich Kaiser.

Výtvarné kategorie zohledňují jak počiny pro filmové plátno, tak televizní obrazovky. Českého lva za kostýmy proto mohla převzít matadorka lvích nominací Katarína Štrbová Bieliková za dobovou minisérii Božena o spisovatelce Boženě Němcové. Natočila ji Lenka Wimmerová pro Českou televizi, ta ovládla kategorie pro televizní počiny. Božena totiž rovněž bodovala v cenách pro nejlepší televizní film či minisérie. Z loňské produkce stojí podle akademiků za zhlédnutí také hraný seriál Ochránce, který skrze práci školního ombudsmana probíral problémy českého školství.

Nejlepší dokument vznikl v režii Adély Komrzý. V Jednotce intenzivního života přibližuje nelehké téma paliativní péče. Animovanou tvorbu mezi lvími vítězi zastoupil film Myši patří do nebe. Příběh o přátelství i o smrti natočili Denisa Grimmová a Jan Bubeníček. Mezi studentskými filmy a rovněž v kategorii krátkých filmů vynikl dokument Milý tati. Autorka Diana Cam Van Nguyen se v něm inspirovala dopisy, které jí jako malé psal její otec z vězení.

Záznam: Předávání Českých lvů za rok 2021 (zdroj: ČT24)

Českého lva za mimořádný přínos české kinematografii obdržel mistr zvuku Ivo Špalj, který je jako zvukový režisér podepsán pod stovkami snímků. Mezi nejznámější patří seriály Pat a Mat a Jája a Pája a filmy Šakalí léta nebo Kolja. Filmovému zvuku se věnuje téměř šedesát let a spolupracoval například s Laternou magikou nebo s režisérem Janem Švankmajerem.

Večer na podporu Ukrajiny

Ceremoniál s udílením cen se odehrává v pražském Rudolfinu. Moderování se ujal režisér, scenárista a herec Jiří Havelka, sám držitel Českého lva za film Vlastníci.

Na výraz podpory Ukrajiny změnil Český lev vizuál 29. ročníku do barev ukrajinské vlajky. „Aktuální dění na Ukrajině se nás všech velmi dotýká, a logicky se tak promítne i do sobotního předávání cen Český lev. Rozhodli jsme se proto mimo jiné neuskutečnit společenskou část večera a uspořené finance věnovat těm, kteří je v tuto chvíli nejvíce potřebují,“ uvedl před slavnostním večerem prezident ČFTA Ivo Mathé.

Přispívat mohli během předávání i diváci, a to prostřednictvím dárcovských SMS na konto Člověka v tísni. Svou podporu vyjádřili z pódia rovněž někteří ocenění i předávající.

Výroční ceny Český lev si všímají hraných, dokumentárních, animovaných a krátkých filmů i televizních počinů. V závěrečném hlasování o vítězích za rok 2021 se rozhodovalo celkem o pětadvaceti titulech. Tuzemskou filmovou úrodu hodnotí také Ceny české filmové kritiky. Ty v roce 2021 za nejlepší snímek označily Okupaci. Herecké ceny kritici udělili Václavu Neužilovi za Zátopka a Pavle Gajdošíkové za Chyby.