Zástupci kultury: Vládní omezení vyvolávají nejistotu, lidé se bojí koupit vstupenky

90' ČT24: Vliv vládních omezení na kulturu (zdroj: ČT24)

Od pondělí 5. října začnou spolu s nouzovým stavem platit nová omezení a zákazy dotýkající se i kultury. Následujících čtrnáct dní se například nemohou odehrát muzikálová a operní představení i koncerty, při nichž se zpívá. Podle zástupců umělecké branže, které oslovil pořad 90' ČT24, jsou provozovatelé, publikum i umělci unaveni z neustále se měnící situace v kultuře. Nejistota zasahuje velké i malé scény a má prý za následek, že se lidé obávají do divadel či hudebních klubů chodit.

„Budeme nařízení respektovat, poprosíme všechny, ať si zpívají doma a neztrácejí náladu,“ reagoval na nejnovější vládní usnesení ředitel Národního divadla Jan Burian. I pro první českou scénu ovšem chystaná omezení znamenají komplikace.

Ředitel Národního divadla: Opatření provázejí nejasnosti

„Opatření zasahuje vystoupení jedné kytaristky v klubu pro dvacet diváků, na druhou stranu ne zcela jasně definuje například situaci, kdy třetinu baletu doprovází velké pěvecké těleso. Nebo se vůbec netýká natáčení desek a televizních programů,“ upozorňuje Burian na některé nejasnosti. 

Vyzývá lidi, aby nepřestávali chodit do divadla, protože při dodržení stávajících opatření jsou bezpečným prostorem. Chápe ale, že diváci mohou být z věčných změn otráveni. Problémy Národnímu divadlu přineslo mimo jiné omezení, podle něhož může v hledišti sedět maximálně pět set lidí. 

„Národní divadlo prodává lístky půl roku dopředu. Například nás čeká Kytice, kde je vyprodáno sedm set padesát vstupenek. A popravdě nevíme, jak budeme losovat, kterých dvě stě padesát diváků do divadla nesmí, byť tu máme sektory, které jsou maximálně do tří set lidí,“ obává se Burian. Činoherní inscenaci na motivy Erbenových balad navíc už zlatá kaplička přesunula ze zrušeného jarního termínu.

Pořádně plánovat nemohou pořadatelé, umělci ani diváci

Podobný příklad z praxe přidává i umělecký šéf Malostranské besedy David Hanzlík. „Koncert Vypsané fiXy, který má být v pátek, jsme už přesouvali pětkrát,“ upozorňuje. „Naposledy právě z Malostranské besedy na Střelecký ostrov – a pak náhle přišlo opatření, že koncert musí být na sezení, jenže jsme narychlo nesehnali dostatečný počet venkovních sedadel,“ popisuje provozní komplikace, s nimiž se musí pořadatelé potýkat. 

Měnící se pravidla i podle něho navíc odrazují také diváky. „Veřejnost je mediální masáží tak zasažená, že ani nemá chuť na kulturu chodit,“ obává se. Dodává, že pro menší scény mohou být neustálá opatření likvidační. 

Příliš růžově nevidí budoucnost ani dramaturg jazz klubu U Staré paní Lukáš Prchal. Klub výrazně omezil až do odvolání program vlastní produkce, kromě hostujících akcí chystá jen pár koncertů. K programovým škrtům se provozovatelé rozhodli ještě před vyhlášením nouzového stavu.

„Lidé si přestali kupovat vstupenky dopředu, pokud byl předprodej, pak na jeden dva dny dopředu a za takové situace se nedá pořádně plánovat,“ vysvětluje Prchal. Spolehnout se na domluvená vystoupení nemůže ani jako manažer vokálního sextetu Skety. „Není to ani tolik opatřeními, která nastavuje vláda, jako spíše celkovou náladou ve společnosti a nedůvěrou, strachem někam přijít a lístek si koupit,“ domnívá se. 

K aktuální situaci se ve středu vyjádřil také ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). V Událostech, komentářích přislíbil další finanční podporu pro uměleckou branži.

  • V hledišti divadelních, filmových a jiných uměleckých představení, při nichž se převážně nezpívá, může zasednout nejvýše pět set lidí (toto opatření je už v platnosti). Mezi účinkujícími a diváky musí být dodržena vzdálenost nejméně dvou metrů, případně od sebe musí být odděleni zábranou bránící šířen kapének, třeba plexisklem. Vstupenky se prodávají pouze na místa k sezení. Je zakázáno podávat i prodávat občerstvení.
  • Koncerty, divadelní a jiná umělecká představení nebo slavnosti, při kterých se převážně zpívá, vláda zakazuje. A to včetně zkoušek.