Wilco poprvé v Česku. Rozumím a provedu

Praha – Největší hvězdou letošního festivalu Stimul jsou vizionáři písničkového rocku – kapela Wilco. Hvězda současné americké rockové scény vystoupí v Česku vůbec poprvé, dnes na koncertě v pražském Divadle Archa, kde zakončí letošní evropské turné. Příznivci kapely, kteří si přejí, aby Wilco zahráli jejich oblíbenou skladbu, o ni mohou předem požádat prostřednictvím formuláře na internetových stránkách skupiny.

Nejsou jen kapelou, která proměnila tvář rockové hudby posledních dvou dekád, ale také symbolem, tajemstvím, hnutím. Výsostně harmonická hudba místy napadená duchařskými zvuky, pronikavé melodie, bohaté zvukové textury a minuciozní práce s instrumentálními party: To všechno jsou Wilco, píše se o kapele na stránkách Divadla Archa.

Kapela kolem Jeffa Tweedyho – milovníka lyrických šifer, surrealistických obratů, signálních kódů a rozličných akronym (Wilco je aviatický armádní termín pro vzkaz „Obdržel jsem zprávu, rozumím a provedu“ – Will Comply) – se postupem času ze zárodečné country polohy dokázala vyvinout v jeden z nejinovativnějších rockových spolků zámořské scény.

Reportáž Petra Viziny (zdroj: ČT24)

Pro Wilco je charakteristická naprosto harmonická hudba místy napadená duchařskými zvuky, pronikavé melodie a pečlivá práce s instrumentálními party. Během 15 let své existence dokázali zdroje své inspirace, jimiž jsou kromě folku a country třeba i popové a rockové klasiky ze šedesátých a sedmdesátých let, přetavit v osobitě poetickou novou hudbu se starými kořeny.

Wilco založili v roce 1994 v Chicagu zpěvák Jeff Tweedy a baskytarista John Stirrat, někdejší členové skupiny Uncle Tupelo. Nyní s nimi dále hrají kytarista Nels Cline, bubeník Glenn Kotche, pianista Mikael Jorgensen a Pat Sansone, který hraje na kytaru, klávesy a perkuse.

Mezi nejvlivnější americké kapely katapultovalo skupinu z Chicaga album Yankee Hotel Foxtrot. Album, jehož vydání bylo původně naplánováno na 11. září 2001. Od této desky se Wilco stále drží na výsluní a upevňují pozici podstatné kapely, které se daří vše, na co sáhne. Za album Ghost Is Born získala dvě ceny Grammy. Poslední studiové album Wilco (The Album) vyšlo v roce 2009 a hostovala na něm například kanadská písničkářka Feist.

Jako předskokan na dnešním koncertě v Arše vystoupí americký písničkář John Grant. Známý je především jako zpěvák melancholických (a již neexistujících) The Czars a v posledních letech díky vystupování s Flaming Lips nebo Midlake. Právě s Midlake natočil své aktuální, kritikou velmi ceněné album The Queen Of Denmark.

  • Wilco (The Album) autor: Autumn de Wilde, zdroj: Stránky kapely Wilco http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1980/197950.jpg
  • Wilco (The Album) autor: Autumn de Wilde, zdroj: Stránky kapely Wilco http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1980/197949.jpg