Vypravěčka příběhů, která si bere inspiraci odkudkoliv. Šárová vystavuje u Špály

Události v kultuře: Šárová vystavuje u Špály (zdroj: ČT24)

Výstava malířky Jany Šárové v Galerii Václava Špály se jmenuje Fusion, tedy Fúze. Jde i o způsob, jakým své obrazy tvoří. Propojuje v nich motivy cizích kultur, různých věků i své vlastní přítomnosti.

Aktuálním tématem malířky Jany Šárové je mateřství. Před osmi měsíci se jí narodil syn. Ve svých obrazech prolíná osobní prožitky s motivy z jiných kultur. Vytváří tak osobní deník inspirace. „Většinou se to váže na prožitky míst, ale člověk tu může vidět i vizualitu, která vychází z Indie, z Japonska a z podobných oblastí,“ popisuje kurátor Radek Wohlmuth.

„Cítím se jako obyvatel světa, a nejen téhle země, takže si můžu brát inspiraci odkudkoliv,“ prohlašuje Šárová. Inspirace, a tím pádem i motivy obrazů Jany Šárové, se ale proměňují. A právě tento vývoj posledních deseti let výstava v Galerii Václava Špály ukazuje.

„Je významná i tím, že většina z těch věcí je ze soukromých sbírek. Janina technika i způsob uvažování jsou poměrně náročné na čas, takže těch věcí nevzniká v čase hodně. A když vzniknou, tak většinou ihned zmizí v soukromé sbírce,“ míní Wohlmuth. Maluje totiž akvarelem a tuší a vytvořit takový obraz zabere i přes dva měsíce.

Pobyt v Římě

„Jana má ty svoje věci ukotvené v realitě, ale vždycky je tam něco jinak, co vás přiměje k pozornosti, co vám neumožňuje ty věci číst jenom popisným, literárním způsobem, ale i tak se o ní dá přemýšlet jako o vypravěčce příběhů,“ dodává kurátor.

V tvorbě vzpomíná třeba na svůj pobyt v Římě. „Když jsme tam byli, v médiích se objevilo mnoho zpráv o přemnožení divokých prasat z okolí Říma. Stalo se z toho i politické téma, každý to řešil, protože tam běhala po městě,“ říká Šárová.

Přesto, že jsou obrazy Jany Šárové plné konkrétních symbolů, nelze je číst doslovně. I proto v nich zůstává pole pro vlastní představivost, pro vytvoření vlastního příběhu.