Vyorálek či Melíšková točí audioknihu o elitách, které nesesadila změna režimu

Melíšková či Vyorálek natáčejí audioknihu Elity (zdroj: ČT24)

Touha po vzestupu bez jakéhokoliv svědomí a bezskrupulóznost doby před rokem 1989 jsou hlavními myšlenkami chystané audioknihy s názvem Elity. Nově vznikající nahrávce propůjčili hlasy Václav Neužil, Taťjana Medvecká, Klára Melíšková nebo Jiří Vyorálek.

Audiokniha vychází z divadelního představení, které napsal Jiří Havelka, a v jeho režii ho v roce 2017 uvedlo Slovenské národní divadlo, v Česku hru o rok později nastudovalo Jihočeské divadlo. Autor do ní zasadil příběhy reálných lidí.

Elity podávají portrét lidí, kteří po sametové revoluci využili svého dřívějšího postavení, přístupu k informacím a znalosti jazyků, aby se mezi prvními zorientovali v nových společenských pořádcích. „Za mě to chtělo víc razance. Ale tenkrát se to vymyslelo tak, že to bude po dobrém. Ono to po dobrém šlo, ale tyhle ‚svině‘ zůstaly schované a hodně z toho vytěžily,“ říká herec Jiří Vyorálek.

Inscenace připomíná mimo jiné přesvědčovací metody Státní bezpečnosti. „Každý člověk je v jiné životní situaci. Dejme tomu má rodinu a nejedná jenom sám za sebe. Rozumím tomu, že podlehnou nátlaku. Nechci si vůbec představovat, že bych se dostala do podobné situace,“ podotýká Klára Melíšková, která také audioknihu Elity natáčí. Představuje herečku, kterou StB přesvědčuje ke spolupráci.

Přestože se Elity zabývají minulostí, morální dilemata i lidská dramata jsou nadčasová. „Je to pořád ten zdvižený prst. Postkomunistické země nedokáží naložit s demokracií. Možná doba třiceti let je krátká,“ uzavírá režisérka Bela Schenková.