Východo-západní realita ve Strašnickém divadle

Praha - Strašnické divadlo připravilo na své komorní scéně hru Kebab současné rumunské dramatičky a režisérky Gianiny Carbunariu. Příběh tří mladých Rumunů, kteří se rozhodli žít v Irsku, ztvárňují tři mladí herci divadla Company.cz.

Tři lidé, kteří by spolu za jiných okolností nevydrželi ani chvíli, žijí v malém bytě a snaží se najít cestu k nové kultuře i jeden k druhému. Autorka v civilní a drásavé hře ukazuje, co všechno jsou lidé schopni udělat a čeho jsou ochotni se vzdát v naději na lepší život. 
 
„Žít sám v cizím městě nejde, a proto se ti lidé snaží vytvořit komunitu. Ta ale stejně nefunguje, protože je postavená na rozdílných lidech,“ říká herečka Kristýna Leichtová. Režisér hry Vojtěch Štěpánek podotýká, že postavy jsou napsány velmi živě a přirozeně.

Gianina Carbunariu píše hry o současném Rumunsku a mladých lidech, kteří musí řešit problémy jako život na ulici, nezaměstnanost nebo imigrace. V prosinci se autorka na svou dva roky starou hru přijede do Strašnického divadla podívat.

Herci a inscenátoři souboru Company.cz  pojímají divadlo jako průsečík klasické činohry a pohybového a nonverbálního divadla. Čerpají inspiraci z evropské herecké tradice i z východních technik spojujících tanec a bojová umění, zaměřují se na využívání tělesné energie. Od roku 2004 má soubor v pronájmu bývalé Divadlo Solidarita. Na svém repertoáru má kromě mimořádně úspěšného Udolí včel například inscenace Faust, Popcorn a Škola pro ženy.