Všemi směry zpátky k objektivitě. Festival novinařiny začíná

Praha – Jaká je budoucnost médií? Vymaní se tisková žurnalistika ze stávající krize? A jaké to je moderovat zprávy? Na všechny tyto otázky odpoví festival nezávislé publicistiky a novinařiny Všemi směry, který se v průběhu dnešního dne koná v Divadle Komedie.

Akce je sice zacílená na studenty mediálních oborů, ale také na středoškoláky, kteří o tomto studiu teprve uvažují. Dle ředitelky Anety Bradáčové však jednodenní festival nezklame ani jedince zajímající se o problematiku žurnalistiky. Název Všemi směry znamená, že ačkoliv média dnes fungují odlišnými způsoby, jejich snaha objektivně informovat zůstává stejná. Ačkoliv se tedy rozejdou jinými směry, měly by se nakonec zase potkat.

Na příchozí čekají mimo jiné i debaty o nových směrech v televizní produkci nebo workshop fotografa Reflexu, který ukáže, jak vyfotit reportážní snímek na chytrý telefon. Za vyzkoušení údajně stojí také „škola“ vymýšlení sloganů, výuka vystupování před kamerou či práce se čtecím zařízením. 

Jedno z hlavních témat se v letošním devátém ročníku týká zmíněné budoucnosti médií. K diskusi se připojí programový ředitel České televize Milan Fridrich, za rozhlas ředitel Frekvence 1 Miroslav Škoda, za tisk šéfredaktor MF Dnes Robert Čásenský a šéfredaktorka časopisu Tabletmedia Eva Hanáková. 

Sama Hanáková patří mezi zastánce názoru, že printová média zcela nevymizí a budou fungovat vedle těch elektronických, podobně jako dnes vedle sebe existují elektronické a klasické knihy. Digitální média těží výhody ze své hravosti, samotný tisk ale prý nikdy nezanikne. Důkazem toho jsou i týdeníky a měsíčníky, jejichž čtenost stále roste. Šéfka Tabletmedií se ale domnívá, že deníky by si měly najít novou podobu, protože stav, v jakém se nyní nacházejí, je z hlediska obsahu i formy špatný. 

Akci doprovází hudební program, v němž zahraje kapela Love Makers. Dojde také na improvizační show nebo studentské autorské čtení. 

Vstup Oldřicha Borůvky (zdroj: ČT24)