Všechny cesty ochotníků vedou do Hronova

Začíná 88. ročník festivalu Jiráskův Hronov (zdroj: ČT24)

Sen noci svatojánské v nastudování místního souboru zahájí 3. srpna už osmaosmdesátý ročník Jiráskova Hronova. Festival amatérského divadla divákům představí vedle tuzemských divadelníků také tvorbu ochotníků ze Slovenska, Itálie a Islandu.

„Hlavní část tvoří inscenace, které postoupily z celostátních přehlídek různých druhů amatérských divadel. Také doprovodný program je v hlavních hracích prostorech, ale jde o takzvané inspirativní představení,“ uvedl programový ředitel festival Jan Julínek.

Jeho hlavní část nabídne divákům téměř čtyřicítku inscenací či choreografií – protože součástí je i blok věnovaný scénickému tanci a pantomimě. Do Hronova se kvůli přehlídce sjelo více než šedesát souborů. Z divadelních klasik uvidí publikum v ochotnickém podání kromě zahajovací Shakespearovy komedie například Krále Ubu nebo Její pastorkyňu.

Profesionální herci jako doprovod

A amatérské herecké výkony může porovnat s profesionálními, protože profesionální scény jsou součástí doprovodného programu. Patří sem inscenace Barunka is leaving studentů DAMU, Evžen Oněgin z Divadla Anfas nebo romantická tragikomedie Dobrý proti severáku z repertoáru pražské 3D Company. 

Hlavní a doprovodný program doplnili pořadatelé ještě akcemi na veřejných prostranstvích, na něž je vstup volný. Zájemci si mohou vybrat z několika uvedení divadelních pohádek či z koncertů.

  • Letošní ročník potrvá do 11. srpna. Festival, který se v rodišti autora historických románů Aloise Jiráska pořádá od roku 1931, je podle organizátorů nejstarší divadelní přehlídkou neprofesionálního divadla v Evropě. U příležitosti letošních „osmičkových“ výročí připomíná letos Jiráskův Hronov na webu a Facebooku ze své historie ročníky, které připadly právě na některý rok s osmičkou na konci.