V kladenském divadle vyhlásili stávkovou pohotovost. Kvůli odvolání jednatele

Městské divadlo Kladno ve stávkové pohotovosti (zdroj: ČT24)

Zaměstnanci kladenského městského divadla vyhlásili stávkovou pohotovost. Požadují návrat odvolaného jednatele Jana Krafky do funkce, neboť soudí, že divadlo vedl dobře. Novou jednatelku Irenu Žantovskou odmítají. Město podle primátora Dana Jiránka (ODS) považuje stávkovou pohotovost za legitimní nástroj vyjádření postoje zaměstnanců divadla, podle radnice ale vítězí emoce nad skutečnou diskusí.

Jako důvod pro červencové odvolání Krafky primátor uvedl především ekonomické problémy. „Divadlo bylo absolutní ekonomická katastrofa. V Mladé Boleslavi divadlo dostává 29 milionů od města a tržby má 16 milionů. Na Kladně je městská dotace 58 milionů a tržby jsou pouhých sedm milionů,“ vyčíslil radní Lukáš Hanes (ODS).

„Divadlo je společnost s ručením omezením a má povinnost auditu. Všechny tři audity, které jsem absolvoval, ekonomické i účetní, proběhly naprosto v pořádku,“ hájil se odvolaný jednatel Krafka.

Hospodaření kladenského divadla se propadlo v posledních letech do vyšších ztrát, návštěvnost naopak rostla. I Jiránek ostatně vyzdvihl Krafkův profesionální přístup a umělecký přínos a město mu nabídlo funkci personálního ředitele. Tu ale Krafka odmítl.

„Jsme opravdu připraveni do stávky jít, když budou souhlasit zaměstnanci,“ uvedl pak umělecký šéf kladenského divadla Jaroslav Slánský. Podle něj zatím nikdo nepodal výpověď, ale má náznaky, že s novým vedením divadla nechtějí mít nic společného někteří zaměstnanci ani hostující umělci.

Hanes: Nenecháme se vydírat

„Někteří oslovení hosté a spolupracovníci odmítají pod paní Žantovskou za dané situace s námi spolupracovat,“ sdělil Slánský. „To je samozřejmě na hercích. Pokud se rozhodnou, že nebudou hrát, tak hrát nebudou,“ odvětil Hanes s tím, že se herci nenechá vydírat.

Podle vedení radnice se město celou dobu snaží o otevřený dialog, aby se situace dál a zbytečně nehrotila, ale řešila v zájmu divadla, jeho zaměstnanců a blížící se divadelní sezony. Do stávkové pohotovosti se zapojili členové odborů kladenského divadla, kvůli ochraně jména zaměstnanců odbory nezveřejnily.

Žantovská nastoupí v pondělí

Podle Slánského existuje podezření, že bylo předem domluveno, že se jednatelkou stane Žantovská. Jiránek to označil za nesmyslné spekulace. Do konkurzu se Žantovská přihlásila jako jediný uchazeč. Do funkce má nastoupit v pondělí 19. srpna. Tehdy by měli zaměstnanci oznámit, zda do stávky vstoupí.

„Je potřeba vytvořit podmínky pro umělecký rozvoj obou souborů a současně optimalizovat poměr mezi finančním rámcem, ve kterém se divadlo pohybuje, a jeho celkovými výstupy,“ představila své záměry Žantovská.

Irena Žantovská vystudovala obor Ekonomika a řízení na VŠCHT Pardubice a zároveň na DAMU Praha obor Divadelní režie. Má zkušenosti jako režisérka, umělecká šéfka, ředitelka festivalu nebo koproducentka několika divadelních projektů. V kladenském divadle v minulosti režírovala několik inscenací, například hru Oscara Wilda Jak je důležité míti Filipa.

Žantovská je provdána za člena Rady ČTK Petra Žantovského, který publikuje na konspiračních a dezinformačních webech. To však podle divadelníků není důvod jejich protestu. „Nemyslím si, že by neměla dost zkušeností, aby nemohla divadlo vést, ale přichází v době, kdy ji vůbec nebylo potřeba. Divadlo fungovalo. Kdyby to byl někdo jiný, protestovali bychom úplně stejně,“ řekl Deníku N herec Tomáš Hron.