Titanic se vrací do kin v nové verzi. Cameronova tragická love story podle publicisty nezestárla

Romance mezi chudým Jackem a aristokratickou Rose na pozadí jedné z největších katastrof dějin přichází znovu do kin. K pětadvacátému výročí od premiéry mohou diváci vyrazit na oscarový Titanic režiséra Jamese Camerona. V některých kinosálech uvidí remasterovanou verzi ve 3D s vysokosnímkovou frekvencí. Snímek se utká o pozici třetího nejvýdělečnějšího filmu historie s jiným Cameronovým blockbusterem, druhým Avatarem.

Více než tříhodinový snímek měl světovou premiéru 14. prosince 1997, čeští diváci se dočkali později – 5. února 1998. Katastrofické romantické drama s přelomovou obrazovou stránkou, která spoléhala i na praktické triky, bylo oceněno jedenácti Oscary. Když Cameron přebíral sošky za nejlepší film či režii, na pódiu zajásal, že je „král světa“. Dodnes je film bez započtení inflace třetím nejvýdělečnějším filmem historie.

Nová verze znamená, že je v některých sálech v multiplexech snímek promítán ve verzi označené v programu jako 3D HFR. Kromě třetího rozměru tak diváci mohou očekávat ostřejší, plynulejší a vyhlazenější obraz zejména v akčních scénách. Toho je docíleno díky promítání dvojnásobného množství políček za sekundu. V podobné formě je v některých sálech uváděna i Cameronova novinka Avatar: The Way of Water.

„Někomu se to líbí, někdo tím naopak opovrhuje,“ říká filmový publicista František Fuka o nové verzi. Sám viděl Titanic pouze ve 3D, které se podle něj podařilo přidat velmi decentně. „Kdybyste neměli na nose brýle, tak byste si v mnoha scénách ani nevšimli, že tam to 3D je. To je dobře. Cameron je jeden z mála lidí, kteří dokáží 3D udělat tak, aby neobtěžovalo, bylo funkční, trochu vylepšovalo film, ale netlouklo do očí,“ dodává.

Cameron bojuje sám se sebou

Podle Fuky nyní nedošlo k tomu, že by tvůrci „opravovali“ některé triky, které se z dnešního pohledu mohou zdát nedokonalé. Zážitek ze sledování je podle něj stejný jako před čtvrt stoletím, pořád jde prý o „perfektní film“. Ke globální slávě před lety katapultoval i představitele hlavních rolí, Leonarda DiCapria a Kate Winsletovou.

„Myslím, že tohle je jeden z nejdokonalejších příkladů nadčasové love story. Dneska už to je vlastně film pro pamětníky. Rozhodně je dost mladých lidí, kteří Titanic neviděli na plátně a ani nemohli. Rozhodně bych jim doporučoval, aby na něj šli a viděli, jak se dělaly filmy před čtvrt stoletím. Jestli uvidí nějaký rozdíl nebo jestli jim bude připadat, jako kdyby to byl nový film,“ sděluje Fuka.

Titanic je nyní se světovými tržbami kolem 2,2 miliardy dolarů bez započtení inflace třetím nejvýdělečnějším filmem historie, brzy ho prý má překonat čtvrtý film v žebříčku, tedy aktuální Avatar: The Way of Water.

Podle analytiků půjde ale o těsný souboj, protože předchozí znovuuvedení Titanicu v roce 2012 bylo velmi úspěšné. V kinech vydělalo dalších 350 milionů dolarů. Nejvýdělečnějším filmem je první Cameronův Avatar, následuje komiks Avengers: Endgame.

Studio 6: Filmový publicista Fuka k návratu filmu Titanic do kin po 25 letech (zdroj: ČT24)