Téměř tři čtvrtiny Čechů přečtou za rok alespoň jednu knihu. Už ne od Viewegha

Výzkum prozradil, jak obyvatelé ČR čtou (zdroj: ČT24)

I když mezi obyvateli Česka ubývá čtenářů, aspoň jednu tištěnou či elektronickou knihu za rok přečte téměř tři čtvrtě z nich. Vyplývá to z velkého výzkumu Národní knihovny a Akademie věd, který zájem Čechů o čtenářství prověřoval opět po pěti letech. K nejoblíbenějším autorům a titulům patří Erich Maria Remarque či Harry Potter, naopak poprvé v žebříčku chybí Michal Viewegh.

Aspoň jednu tištěnou či elektronickou knihu za rok přečte aktuálně 73 procent obyvatel Česka, tedy nejméně od roku 2007. Tehdy nejméně jeden titul přečetlo 83 procent Čechů. „Z výzkumu vyplynulo, že každý obyvatel Česka starší 15 let v průměru za rok přečte 9,9 knihy, kdy jejich čtení denně věnuje 33 minut,“ doplnil Jiří Trávníček z Ústavu pro českou literaturu Akademie věd. Důvodem, proč lidé čtou, je získávání informací, následuje zábava a vzdělávání.

Pořád platí, že ženy přečtou téměř dvakrát více knih než muži, tedy v průměru 12,8 knihy. Nemění se ani nic na zjištění, že vzdělanější lidé více čtou. V průměru připadá na Čecha 10 knih ročně. Narůstá počet audioknih. „To jde ruku v ruce se čtením klasických knih. Kde je silné čtení klasické knih, tam je vše ostatní také silné,“ podotýká Trávníček.

253 svazků v domácí knihovně má historický důvod

Poptávka po audioknihách a podobných nových službách, jako jsou e-knihy či využívání databází, stoupá také u návštěvníků knihoven. Do nich zajde alespoň jednou za rok 28 procent Čechů.

Vít Richter z Národní knihovny ČR upozornil, že vzrostl počet lidí, kteří dříve chodili do veřejných knihoven, za poslední rok ji ale ani jednou nenavštívili. Zatímco před pěti lety bylo takových osob 40 procent, letos 45 procent. Důvodem je podle respondentů nejčastěji to, že nemají čas, raději si knihy kupují nebo si je půjčují od přátel.

Čtenáři a čtení v roce 2023
Zdroj: ČT24/Národní knihovna

Každopádně Česká republika zůstává unikátem ve srovnání s ostatními zeměmi ve velikosti domácích knihoven. Průměrná česká domácnost vlastní 253 knih. Dle výzkumníků je to způsobeno pohnutými dějinami českých zemí, lidé mají tendenci knihy vlastnit, a tím pádem je chránit.

„Knihovna pro mnoho z nás, třeba i pro mou generaci, bylo něco jako náhradní univerzita. Ve chvíli, kdy knížky neobíhaly v knihovnách ani na knižním trhu, tak jsme si ty Kundery a Škvorecké půjčovali od přátel,“ vysvětlil Trávníček.

V oblíbenosti vedou Potter či Nesbo, Viewegh poprvé chybí

Z výzkumu dále vyplynulo, že každý obyvatel Česka starší patnácti let v průměru za rok nakoupí 3,4 knihy a zaplatí za ně 1003 koruny. Aktuálně nejoblíbenějším autorem českých čtenářů je německý spisovatel Erich Maria Remarque. Následují norský detektivkář Jo Nesbo, autor hororů Stephen King a královna detektivky Agatha Christie.

Z českých autorů vede autor především historických detektivních příběhů Vlastimil Vondruška, který se umístil na pátém místě, sedmý byl Karel Čapek. Z žebříčku nejčtenějších autorů vypadl poprvé Michal Viewegh, který v předchozích výzkumech obsadil vždy první místo.

Nejoblíbenější knihou je Harry Potter Joanne Rowlingové, na dalších místech se umístila Bible a humoristický román Zdeňka Jirotky Saturnin. Mezi žánry vede současná oddechová literatura, doplnil Trávníček.

Průzkum se uskutečnil letos od 21. května do 20. června. Zúčastnilo se ho 2010 respondentů starších 15 let. Celkově se jednalo o pátý výzkum tohoto typu, předchozí se uskutečnily v letech 2007, 2010, 2013 a 2018.