Světozor představuje nové ruské filmy

Praha - Nejúspěšnější filmové tituly natočené v Rusku v posledních dvou letech uvádí Přehlídka současných ruských filmů, která v pražském kině Světozor potrvá do 27. června. Kolekce filmů už byla představena na Slovensku, v Rakousku a ve Velké Británii, projekce jsou přístupné zdarma.

Přehlídku otevřel nezávislý film Pitěr FM, debut mladé režisérky Oksany Byčkovové, který zaujal po celém světě. Návrat do 50. let, současné intimní příběhy, kriminálky i komedie nabízí dalších šest snímků, z nichž téměř polovinu režírovaly ženy: Cestování s domácími zvířaty Věry Storoževové, Houpačka Antona Siverse, Poslouchání ticha Alexandra Kasatkina, Nostalgie po budoucnosti Sergeje Tarasova, Neopustíte mě Ally Surikovové a Znázornit oběť Kirilla Serebrennikova. 

Každý den se po projekcích uskuteční setkání ruských filmařů s diváky. Organizátoři přehlídky Sovexportfilm, a. s., a Federální agentura pro kulturu a kinematografii Ruské federace chtějí navázat na tradici přehlídek, které se konaly před třiceti lety, upozornit na novou ruskou filmovou tvorbu i podpořit kulturní výměnu mezi zeměmi.

Během konání je ve foyer kina instalována výstava filmových plakátů k sovětským filmům, které vytvořili přední čeští grafici - Zdeněk Vlach, Karel Teissig, Zdeněk Ziegler, Kája Saudek a další - v letech 1960-1989.