Stavěním máje odstartoval Slovácký rok v Kyjově

Události v regionech: Začíná festival Slovácký rok (zdroj: ČT24)

Stavěním máje před zaplněným Masarykovým náměstím v Kyjově v pátek odpoledne začala víkendová část programu festivalu Slovácký rok. Nejstarší národopisná slavnost v Česku letos nabídne přes čtyřicet programových bodů, novinkou bude Městečko kyjovských vinařů s odpočinkovou zónou. Program končí o půlnoci z neděle na pondělí. Festival se koná jednou za čtyři roky.

Tradiční máj s tureckým šátkem na vrcholu přivezla na náměstí krojovaná chasa z Bukovan. Zatímco pracovala na jejím postavení, svou malou máj stavěly i bukovanské děti. V areálu letního kina následuje „zapálení Slováckého roku“, tedy oficiální zahájení festivalu za přítomnosti cestovatele Marka Šalandy, který na festival přišel pěšky z Aše.

Program Slováckého roku tradičně největší počet lidí láká na sobotní krojovaný průvod a nedělní Jízdu králů. Sobotní průvod vyrazí ve tři hodiny odpoledne od vlakového nádraží a projde Komenského třídou na Masarykovo náměstí. „Tento průvod je podle našeho názoru evropským unikátem, pravidelně se jej účastní přes tři tisíce krojovaných za doprovodu dechových a cimbálových muzik. Nevíme o tom, že by se jinde v Evropě konalo něco v podobně velkém formátu,“ podotkl mluvčí slavností Filip Zdražil.

Centrum města je kvůli akci uzavřené pro dopravu. „Všude do okolí jsou parkující auta, nejenom na záchytných parkovištích. Pro kyjovské občany, kteří nejsou folklorem nadšeni, je to samozřejmě určitý očistec, nicméně drtivá většina Kyjováků se na Slovácký rok těší,“ sdělil starosta Kyjova František Lukl (nestr.).

Ocenění pro Mistry tradiční rukodělné výroby

V sobotu odpoledne si také oficiálně převezmou ocenění dva Mistři tradiční rukodělné výroby. Tento titul uděluje každoročně Jihomoravský kraj lidem, kteří se věnují tradičním řemeslům a udržují je při životě. Letos Lukl předá ocenění Gabriele Bartoškové za potisk textilie – modrotisk, a Šárce Hlahůlkové za horňáckou výšivku.

Vrcholem nedělního programu bude tradiční Jízda králů v podání chasy ze Skoronic, která bude městem procházet od půl jedenácté dopoledne.

Letošní ročník Slováckého roku je už jednadvacátý, slavnost se ale koná jednou za čtyři roky a má tak stoletou tradici. Novinkou letošního ročníku je Městečko kyjovských vinařů, které vzniklo v areálu bývalé mlékárny. Nabídne nejen stánky osmi vinařů z Kyjova, ale i další nápoje, jídlo a také zónu, kde se lidé mohou v klidu občerstvit.

„Dřív jsme řešili problémy s omezenými možnostmi občerstvení v letním kině, kde se odehrává hlavní programová část. Je tam jen malý prostor a vešlo se tam omezené množství stánků. U všech se tak tvořily dlouhé fronty. Areál bývalé mlékárny s letním kinem sousedí a nabízí dostatek místa. Kromě stánků s občerstvením, stolů a lavic bude v prostoru probíhat i program a po skončení programu v letním kině tam bude hrát cimbál až do dvou nebo tří hodin ráno,“ uvedl místostarosta Kyjova Daniel Čmelík (nez.).

V areálu bývalé mlékárny také od pátku vzniká folklorní mural, tedy velkoplošná nástěnná malba. Pracuje na něm výtvarník Petr Kovářík z Ratíškovic, dílo bude hotové v sobotu odpoledne.

Na festival pravidelně míří desítky tisíc lidí, vzhledem k tomu, že většina programu je zdarma, nemají pořadatelé přesný údaj. Podle informací od mobilních operátorů se minulého ročníku v roce 2019 zúčastnilo třicet tisíc lidí. Slovácký rok v Kyjově poprvé pořádala kyjovská sokolská obec v roce 1921. Tradici přerušily politické zákazy v letech 1939 a 1948. Od roku 1957 se festival koná pravidelně ve čtyřletých cyklech.