Barevné kroje rozzáří Kyjov. Po čtyřech letech začal Slovácký rok

Až třikrát víc lidí, než má obyvatel, bude v příštích dnech hostit Kyjov. Lidé tam míří na Slovácký rok, který se koná jednou za čtyři roky. Folklorní festival začal takzvaným předprogramem ve čtvrtek odpoledne a potrvá až do neděle. Radnice čeká víc než pětadvacet tisíc návštěvníků.

Poslední přípravy na nápor návštěvníků za sebou mají ubytovací zařízení v Kyjově. Někteří z nadšenců do folkloru si svůj pokoj rezervovali už rok dopředu. „Co se týká ubytování tady v Kyjově, tak do patnácti kilometrů je to beznadějně vyprodané,“ přiblížil personální manažer penzionu Régio Jan Lexa.

Sice ne v hotelu, ale možnosti ubytování přímo ve městě stále jsou. Kyjov letos poprvé zřídil stanové městečko tady na baseballovém hřišti. Kapacita je 700 stanů, tedy asi dva tisíce lidí. Budou mít k dispozici sprchy, mobilní toalety a dopravu do centra města. Tam se řidiči svými auty nedostanou, uzavřené bude Masarykovo náměstí a několik přilehlých ulic.

Omezená doprava v Kyjově během Slováckého roku
Zdroj: ČT24

„Pro návštěvníky jsme připravili celkem čtyři odstavná parkoviště. Jsou v dostupné vzdálenosti od centra až na jedno, to největší, v ulici Bukovanské, kde ale bude návštěvníky přibližovat kyvadlová autobusová doprava,“ popsal mluvčí Městského úřadu Kyjov Filip Zdražil.

Napilno měli od už čtvrtečního rána taky v městském informačním centru. Kromě pomoci s orientací po městě si v něm návštěvníci mohou pořídit vstupenky na placené programy v letním kině nebo na jízdu králů.

„Vstupenky jsou k dispozici, je jich ještě hodně, takže se návštěvníci nemusí bát, že by se na ně nedostalo. Většinu jsou to Češi, ale výjimkou nejsou ani zahraniční turisté, třeba před chvilkou jsme tady měli Italky,“ řekla referentka Informačního centra Kyjov Dita Hojačová.

Milovníky tradic čeká o víkendu třeba jízda králů či vystoupení souborů či taneční zábavy.