Smrt „zaliata do skla“. Skleněný sarkofág pro královnu je možné vidět jen ve filmu

Sklářský výtvarník Zdeněk Lhotský dostal před několika lety zakázku, na jakou si dosud nikdo z jeho oboru netroufl: vytvořit skleněný sarkofág pro dánskou královnu. Jeho potýkání se s umělecky i technologicky náročným dílem sledoval režisér Pavel Štingl s kameramanem Miroslavem Jankem. Sběrný dokument Sarkofág pro královnu promítá od 6. června Uměleckoprůmyslové museum při speciálních projekcích, doplněných o přednášky Lhotského.

Autorem skleněného sarkofágu pro dnes devětasedmdesátiletou královnu Margrethe II. je dánský sochař Bjørn Nørgaard. Vhodného výrobce náročného díla hledal téměř deset let. Nakonec ho našel v českém sklářském technologovi a výtvarníkovi Zdeňku Lhotském, který na jedinečné královské zakázce pracoval dalších pět let ve svém ateliéru v Železném Brodě. 

„Samotná realizace sarkofágu pro poslední volnou kryptu v katedrále, která již osm století chrání ostatky dánských králů, je skutečnou evropskou událostí. A fakt, že si Bjørn Nørgaard vybral pro realizaci právě studio Zdeňka Lhotského, je i velkým zadostiučiněním pro českou tradici sklářství,“ domnívá se dokumentarista Štingl.

V jeho režii vznikl snímek, který zachycuje Lhotského velkou technologickou odvahu při uskutečňování nebývalého uměleckého zadání. Pětiletá práce se neobešla bez dramatických momentů, jediný špatný pohyb totiž mohl znamenat zničení celého díla.

„Věděl jsem, že z hlediska technologie je odlití takto velké skleněné hmoty šílený experiment, který svým rozměrem nemá ve světě sklářství obdoby. Ale jsem asi šílenec, tak jsem do toho šel,“ komentuje v dokumentu své rozhodnutí sám Lhotský.

Bylo třeba vymodelovat dvě „prázdné“ postavy v nadživotní velikosti, zpodobňující těla dánského královského páru, které by působily dojmem, že levitují v křišťálové hrobce. Výsledný objekt váží pět tun.

Sarkofág ve filmu a na přednáškách

Dokumentární film je v současnosti jedinou možností, jak může veřejnost sarkofág vidět. Skleněné dílo je už uloženo v královské kapli katedrály v Roskilde, navíc chráněné dřevěnou etují. Otevřeno by mělo být až při příležitosti pohřbu Margrethe II.

Královnin manžel Henrik, který zemřel loni v únoru, měl být podle původních plánů v sarkofágu také pohřben. V době jeho smrti bylo skleněné místo posledního odpočinku po patnácti letech dokončeno, dánský princ si ale přál, aby jeho popel byl částečně uložen v zahradě zámku Fredensborg a částečně rozprášen nad mořem.

Sarkofág pro královnu vyrobili čeští skláři (zdroj: ČT24)

Snímek Sarkofág pro královnu, na němž se jako koproducent podílela Česká televize, by měl do kin vstoupit v srpnu letošního roku. V předpremiéře je možné ho zhlédnout na projekcích v Uměleckoprůmyslovém museu od 6. do 15. června, promítání doplňují po vybrané dny i přednášky Zdeňka Lhotského. Krátkodobá výstava navíc představuje tavené plastiky z dílny tohoto žáka Stanislava Libenského a člena skupiny Tvrdohlaví.