Skončilo Glastonbury. Paul McCartney a Billie Eilish spojili generace, Zelenskyj mluvil o svobodě

Festival Glastonbury dal prostor hudbě i politice (zdroj: ČT24)

O víkendu vyvrcholil festival Glastonbury, jedna z nejslavnějších světových akcí populární a rockové hudby. I na opožděné oslavě padesátin dával prostor nejen hudbě, ale i politickým názorům. Hlavními hudebními hvězdami byli třeba Paul McCartney nebo Billie Eilish, na dálku se se vzkazem připojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Všichni si to sem přišli užít. Každý toužil po velkém večírku a teď se konečně můžeme všichni sejít,“ shrnula jedna z návštěvnic pocity většiny těch, kteří do Glastonbury přijeli. Festival s dvouletým zpožděním, způsobeným pandemií covidu-19, oslavil půlstoletí existence. Za pět dekád tu vystoupila řada hudebních hvězd, třeba Mick Jagger, Oasis nebo David Bowie.

Letos před glastonburské publikum předstoupil třeba Paul McCartney a zpěvačka a skladatelka Billie Eilish. Nejstaršího a nejmladšího headlinera akce od sebe věkově dělí šest dekád, uznání se ale dostává oběma napříč generacemi. O závěr letošního ročníku se postaral rapper Kendrick Lamar.

Projevy o potratech i Ukrajině

Glastonbury si zakládá na principech svobody. Svůj projev tu pronesla klimatická aktivistka Greta Thunbergová, proti zrušení práva na potrat v USA se vymezovaly třeba zpěvačky Lily Allen či Olivia Rodrigo.

Na dálku k návštěvníkům promluvil i Volodymyr Zelenskyj. „Glastonbury je v těchto dnech místem s největší koncentrací svobody. Proto vás prosím, sdílejte tento pocit se všemi, jejichž svoboda je ohrožená,“ vyzval ze země stále sužované válkou.