Přehrajte si v iVysílání: Zdeněk Svěrák jako cimrmanolog, textař, zpěvák i autor pohádek

Zdeněk Svěrák slaví 85. narozeniny. Jeho tvorba si nachází fanoušky divadla, filmu, hudby a také příznivce z řad těch nejmenších. Podívejte se prostřednictvím iVysílání na jeho filmové role a oceňované scénáře nebo hry Divadla Jára Cimrmana, které zakládal před více než 50 lety. Nechybí ani čtení z jeho pohádkové knížky a ohlédnutí za písničkami, ke kterým napsal text a až na výjimky je i nazpíval.

Ve světě filmu proslul Zdeněk Svěrák ve dvou polohách: jako scenárista a herec. Skript napsal k řadě velmi úspěšných snímků. Komedie Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, Vrchní prchni nebo Vesničko má středisková patří do zlatého fondu československé kinematografie.

Po sametové revoluci začal Svěrák spolupracovat se synem Janem. Psal scénáře a hrál, syn se zase ujal režie. Výsledkem je mimo jiné i zisk amerického Oscara za snímek Kolja. Z „rodinné produkce“ vzešla na stříbrná plátna i Obecná škola, Tmavomodrý svět, Vratné láhve nebo Po strništi bos.

Cimrman

Svoji divadelní kariéru Zdeněk Svěrák spojil s nejslavnější postavou, která nikdy neexistovala. Jméno všestranného českého génia Járy Cimrmana se do éteru poprvé dostalo v roce 1966.

Cimrman se stal za desítky let kultem. Jmenuje se po něm nejen samotné divadlo, ale dočkal se i filmu, pseudodokumentu, svého léčivého pramenu a různých památníků – naposled na Havlíčkobrodsku na návsi ve Svatém Kříži. 

„Některé mé myšlenky by se měly tesat.“ Jára Cimrman se dočkal pomníku (zdroj: ČT24)

Důležitou postavou Svěrákova života je Ladislav Smoljak. Společně Divadlo Járy Cimrmana zakládali, psali pro něj hry a také spolupracovali na scénářích pro filmy.

Autorská dvojice byla přitom, co se týče psaní her, vlastně trojicí. Oficiálně totiž jako třetího spoluautora uváděli samotného Cimrmana.

Krátké ukázky z her Divadla Járy Cimrmana (zdroj: ČT)

Záznam z divadelního představení Psaní do nebe (2016) je jakýmsi vyznámím – dopisem Zdeňka Svěráka svému, tehdy už zesnulému, divadelnímu parťákovi Smoljakovi. Soubor jej odehrál u příležitosti padesátého výročí Divadla Járy Cimrmana.

Psaní do nebe se stalo kostrou celého slavnostního večera v Žižkovském divadle. V rámci tohoto představení došlo také na ukázky z inscenací.

Divadlo Járy Cimrmana: Psaní do nebe (zdroj: ČT)

Hru Lijavec napsal Zdeněk Svěrák s Ladislavem Smoljakem v roce 1982. Je, jak jinak, o Cimrmanovi, který se rozhodl ustoupit do anonymity a stát se autorem folklórním. Jasnozřivě rozpoznal, že moderní doba odsoudí k zániku lidovou tvořivost v takových oblastech jako je národní píseň, pohádka, pověst, přísloví či pranostika.

Jediné, co z ústní folklórní tvorby nezemře a zůstane živé, je anekdota. A právě ona hraje významnou roli v Lijavci. Záznam je pořízen z představení v roce 1998. 

Divadlo Járy Cimrmana: Lijavec (zdroj: ČT)

V roce 2019 si Zdeněk Svěrák odnesl cenu Thálie za mimořádný přínos divadlu – jako jeden z divadelních šiřitelů odkazu Járy Cimrmana. V děkovné řeči vzpomenul na Ladislava Smoljaka.

Ocenění za mimořádný přínos divadlu pro Zdeňka Svěráka (zdroj: ČT)

Písničky

„Ani k stáru nemám o životě páru,“ je úryvek z textu písně k filmu Vratné láhve (2007). Spolupráce textaře Zdeňka Svěráka a skladatele Jaroslava Uhlíře ale sahá už do 60. let minulého století.

Snímek režiséra Viktora Polesného Svěrák a Uhlíř – padesát let spolu (2019) bilancuje nejen pět dekád spolupráce obou umělců, ale přináší také pohled na jejich autorsko-lidský vztah a historii vzniku těch nejslavnějších písniček, které dodnes žijí svým vlastním životem.

Dokument: Svěrák a Uhlíř – padesát let spolu (zdroj: ČT)

Nebyly to jen písně do filmů, pohádek nebo dětských pořadů, kterých se autorská dvojice Svěrák–Uhlíř zhostila. Společně vytvořili například hit Holubí dům pro zpěváka Jiřího Schelingera. Jinak se ale často Svěrák sám ujímal i pěvecké role.

Naposledy Svěrák s Uhlířem společně zazpívali píseň Není nutno z filmu Tři veteráni. Song věnovali sestřičkám, zdravotníkům a lékařům v první linii v boji s koronavirem.

Čtení dětem

Tvorbě pro dětské publikum se začal Svěrák intenzivněji věnovat v 90. letech. Nedávno se k ní vrátil, když předčítal pravidelně pohádky ze své knihy Tatínku, ta se ti povedla

„Pohádky na dobrou noc vyprávějí dětem obvykle maminky. Ty ale mívají právě večer v domácnosti nejvíc práce. A tak je potřeba, aby je tatínkové zastoupili. Tatínek Šíma by pohádky raději četl. Jenomže Petřík a Petruška dávají přednost takovým, jaké jim dříve povídala maminka: o zdánlivě obyčejných věcech kolem nás. A to není jednoduché, jak se možná na první pohled zdá. Však se tatínek Šíma s pohádkami pěkně natrápí!“

Rozhovory se Zdeňkem Svěrákem

Svěrák návštívil i obrazovku zpravodajské ČT24. V roce 2019 s ním vedl rozhovor v pořadu Hyde Park Civilizace moderátor Daniel Stach, loni byl hostem pořadu Interview ČT24.

Hyde Park Civilizace: Zdeněk Svěrák (2019) (zdroj: ČT24)
Zdeněk Svěrák hostem Interview ČT24 (2020) (zdroj: ČT24)