Podle památkářů stojí v Dole Měděnec rarita, podle ministerstva je problematickou připomínkou

Důl Měděnec není památkou, podle památkářů by ale měl být (zdroj: ČT24)

V těsném sousedství hornických památek kolem vrchu Mědník, které jsou zapsány na seznamu kulturního dědictví UNESCO, leží také mladší Důl Měděnec, který ovšem památkou není. Památkáři spolu s technickými odborníky usilují alespoň o zachování skipové věže, která je podle nich raritou, ministerstvo kultury ale tento pohled nesdílí.

V železnorudném Dolu Měděnec v Krušných horách skončila těžba v roce 1997. Leží jen tři sta metrů vzdušnou čarou od vrcholu Mědník se středověkými hornickými štolami. Zatímco historická hornická krajina je památkově chráněná, dokonce zápisem v UNESCO, Důl Měděnec podle ministerstva kultury památkou rozhodně není. 

Chybí hodnota, nebo kuráž ji hledat?

„Dle názoru ministerstva kultury je areál Dolu Měděnec spíše problematickou připomínkou průmyslové exploatace krajiny ve druhé polovině dvacátého století, která navíc svými značně zdegradovanými ryze utilitárními budovami a ostatními stavbami bez architektonických hodnot přímo narušuje jinak malebný krajinný ráz,“ zní vyjádření rezortu.

Ondřej Beneš z Komise pro ochranu památkového fondu vzniklého ve druhé polovině dvacátého století, která je zřízena při Národním památkovém ústavu (NPÚ), má jiný názor. „Je to obrovská škoda. Přístup ministerstva kultury k památkám druhé poloviny dvacátého století je velice odtažitý,“ obává se. Podle něho chybí dostatek vůle. „Hledat hodnoty u staveb, které jsou staré jenom několik desítek let, vyžaduje daleko větší úsilí a v mnoha případech i kuráž,“ domnívá se.

Poslední svědek těžby rudy

Důl má nového majitele a většina budov čeká na demolici. „Bude záležet na součinnosti s orgány státní správy, zda nám bude odsouhlaseno zdemolovat stávající zdevastované budovy,“ potvrdil spolumajitel Dolu Měděnec Josef Eim. „Netýká se to velké skipověže,“ dodává.

Právě věž, která v dolech slouží k dopravě rudy na porvch, je podle památkářů světovou technicko-historickou raritou. „Když řekneme, že tato skipová těžební věž je pravděpodobně poslední spojená s rudním hornictvím u nás, tak to už samo o sobě je důvod, proč by měla být chráněna,“ nepochybuje Michaela Ryšková z Metodického centra průmyslového dědictví NPÚ.

Důl Měděnec
Zdroj: Slavomír Kubeš/ČTK

Majitelé dolu upozorňují, že je věž v havarijním stavu. „Nechali jsme si zpracovat dva posudky, jestli je vůbec zachranitelná, a budeme to samozřejmě řešit jak se stavebním úřadem, tak s památkáři,“ přislíbil Josef Eim. 

Součástí areálu je i malá skipověž. V té by časem mohlo vzniknout muzeum místního spolku Mědník. Jaký bude osud velké skipověže, ukaží až následující měsíce, kdy o jejím osudu rozhodne ministerstvo kultury.