Po stopách Hanzelky a Zikmunda. Festival Finále Plzeň zahájí Cesta jako žádná ze sta

Začíná přehlídka Finále Plzeň (zdroj: ČT24)

Premiéra filmové pocty Jiřímu Hanzelkovi a Miroslavu Zikmundovi Cesta jako žádná ze sta zahájí ve čtvrtek večer v plzeňské Měšťanské besedě už 32. ročník festivalu Finále Plzeň. Přehlídka se zaměřuje vedle českého filmu také na televizní a internetovou produkci a potrvá do 16. dubna.

Úvodní snímek Cesta jako žádná ze sta vzbudil takový zájem diváků, že organizátoři už připravili další projekce. Cestopisný dokument sleduje kamarády Lukáše Sochu a Tomáše Vaňourka během jejich životní výpravy, která se vydala po stopách slavné euroasijské cesty legend Jiřího Hanzelky a Miroslava Zikmunda, který nadávno oslavil sto let.

Kromě dokumentu Cesta jako žádná ze sta budí velký zájem diváků také komedie Ženy v běhu nebo historické drama Toman, které si ještě před začátkem přehlídky vysloužily přidané projekce.

„Festival Finále Plzeň je zaměřen hlavně na českou tvorbu. Letošní rok nám opravdu přál, což je vidět i na prodeji lístků. Ale dotýkáme se i sekcí, které české hranice překračují,“ říká ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

Kdo získá Zlatého ledňáčka

O hlavní cenu přehlídky, tedy Zlatého ledňáčka, se bude bojovat v celkem pěti sekcích. V nejsledovanější kategorii nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film se utkají snímky Domestik, Hastrman, Chata na prodej, Jan Palach, Toman, Všechno bude, rumunský film Je mi jedno, že se do dějin zapíšeme jako barbaři a polský Útěk.

Vedle soutěžních snímků čeká na diváky i jedenáct premiér a předpremiér. Jedním z nejočekávanějších filmů je dokument Moje století. Režisérka a herečka Theodora Remundová oslovila pětadvacet stoletých lidí a na jejich osudech přibližuje dobu od roku 1918.

V dokumentu Baťa, první globalista se zase Peter Kerekeš snaží odpovědět na otázku, zda je kapitalismus, jak ho budoval Baťa, utopií, či reálnou možností. Během šesti festivalových dnů diváci uvidí celkem 124 snímků.

Secesní sál v Měšťanské besedě se už na začátku týdne změnil v kinosál, aby se i letos stal srdcem festivalu. Přehlídka ale probíhá i na dalších místech, třeba v Klempírně Depa2015, Anděl Music Baru nebo v Kopeckého sadech.

Finále Plzeň nabídne také bohatý doprovodný program. Láká mimo jiné na autorská čtení spisovatelky Radky Třeštíkové nebo Ester Geislerové a Josefiny Bakošové, které představí svůj projekt Ester & Josefina. Diváci mohou vyrazit také na maraton nových seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla.

Průvodci festivalem a moderátory zahajovacího i finálového večera budou herci Jan Cina a Petr Vančura. Další informace včetně podrobného programu najdou zájemci na stránkách festivalu