Nominace Magnesia Litera: Od alchymie po mileniály, z pyramid do paneláků, ke dnu i na věčnost

Próza, poezie, publicistika, literatura faktu, knihy pro děti a mládež… Magnesia Litera po roce opět oceňuje nejlepší autory a knihy uplynulého roku. Do nominací se propsal například popis „české cesty“ od novináře Erika Taberyho, zevrubná publikace o panelových domech či rovnou dvě knihy Petry Soukupové. Výroční knižní ceny budou uděleny 4. dubna v přímém přenosu ČT art, hlasovat mohou i čtenáři. Jednotlivé nominace Česká televize opět představí podrobněji i v samostatných medailoncích.

Próza

Když se Anna Bolavá se svou prvotinou vydala Do tmy, získala cenu Magnesia Litera za nejlepší prózu. Její další, „maloměstský“ román Ke dnu, který je s prvním volně provázaný, může tento úspěch zopakovat. Laureátkou Magnesie Litery je už i Petra Soukupová, tentokrát zaujala mezigenerační výpovědí Nejlepší pro všechny. Nominaci získal i románový debut Lucie Faulerové Lapači prachu. Silný introvertní román vyjadřuje pochybnosti mileniální ženské generace. Ondřej Horák zaujal sebeironickým Nebožtíkem o duševně mrtvém umělci a pozérovi. Povídkový soubor Ivany Myškové o touze po dorozumění přinesl do české literatury svérázný, absurdní humor, absurdnost je obsažena už v názvu knihy: Bílá zvířata jsou velmi často hluchá. Josef Pánek se v novele Láska v době globálních klimatických změn s noblesou a humorem dotýká většiny aktuálních témat. 

Nominace Magnesia Litera: próza
Zdroj: ČT24

Poezie

Milan Děžinský při Obcházení ostrova zneklidnil porotu zdánlivě nesourodou obrazností a proměnlivou intenzitou básnické výpovědi. Volné verše Ondřeje Hanuse jsou – navzdory názvu – spíše variací různých tradičních forem verše, které drásavě vypovídají o existenciálním neklidu. Magnesia Litera si všimla i na první pohled nenápadného a introvertního Začátku eposu básníka Michala Jareše.

Nominace Magnesia Litera: poezie
Zdroj: ČT24

Pro děti a mládež

Kdo zabil Snížka? ptá se Petra Soukupová v detektivní knížce, v níž dětské pátrání po smrti psa i mezilidské vztahy popisuje bez sentimentu, přesto dokáže zasáhnout nitro svých čtenářů. Jana Šrámková do příběhu o Bratrech v poli, přátelství hraboše a sysla, ukryla vzkaz, že každý vztah má svou hodnotu. Přátelství je tématem i v Transportu za věčnost spisovatele a pedagoga Františka Tichého. V románu, odehrávajícím se v terezínském ghettu, mísí fikci s autentickými materiály.

Nominace Magnesia Litera: knihy po děti a mládež
Zdroj: ČT24

Publicistika

Planeta Nippon trojice autorů Anny Křivánkové, Antonína Tesaře a Karla Veselého přibližuje svět japonské popkultury. Patrik Ouředník v publikaci Antialkorán aneb nejasný svět T. H. přesvědčuje o důležitosti nerezignovat na sílu kritického myšlení při vnímání současné západní civilizace. Hodné pozornosti jsou i úvahy Erika Taberyho v knize Opuštěná společnost: česká cesta od Masaryka po Babiše.

Nominace Magnesia Litera: publicistika
Zdroj: ČT24

Naučná literatura

Lucie Skřivánková, Rostislav Švácha a kolektiv v dvojsvazku Paneláci zkoumají česká sídliště z mnoha pohledů, od architektury přes památkovou péči až po sociologii. Ondřej Beránek, Pavlína Cermanová a Jakub Hrubý se ve své publikaci zaměřili na legitimutu moci ve světě 14. století. Názory téměř třicítky historiků či filologů shrnuli pod název Jedno slunce na nebi, jeden vládce na zemi. Miroslav Verner v knize Abúsir: v srdci pyramidových polí čtenáře srozumitelně seznamuje s výsledky výzkumů českých egyptologů za poslední dvě dekády. 

Nominace Magnesia Litera: Naučná literatura
Zdroj: ČT24

Nakladatelský čin

Liber viaticus Jana ze Středy je první moderní a nákladně vyvedenou monografií o jedné z nejcennějších památek české středověké kultury. Další nominovaná kniha – Divadlo věčné Moudrosti a teosofická alchymie Heinricha Khunratha – přináší komentovaný překlad stěžejního díla lipského lékaře, chemika a teosofa z 16. století. Trojici doplňuje výbor dosud nepublikovaných textů básníka Ivana Blatného Jde pražské dítě domů z bia…

Nominace Magnesia Litera: nakladatelský čin
Zdroj: ČT24

Překladová kniha

Lucie Mikolajková se čtivě a potřebnou bohatostí prostředků přeložila Purity amerického romanopisce Jonathana Franzena. Magdaléna Křížová ustála mimořádnou překladatelskou výzvu, již představuje Osada na pahorku izraelského autora Asafa Gavrona. Radvan Markus se dovedl vypořádat s Hřbitovní hlínou, kterou Máirtín Ó Cadhain napsal jedním z irských dialektů.

Nominace Magnesia Litera: překladová kniha
Zdroj: ČT24

Objev roku

Pod názvem básnické sbírky 49°27´45,249´´N, 17°58´36.107´´E se skrývají konkrétní místa, k nimž Anna Prstková váže spontánní, a přitom kultivované verše. Novinář Marek Švehla v publikaci o životě Ivana Martina Jirouse Magor a jeho doba prokázal smysl pro podrobnou rešeršní práci a její využití. Vladimíra Valová v povídkovém souboru Do vnitrozemí popisuje život na maloměstě, její prvotina není ale žádným začátečnickým experimentováním.

Nominace Magnesia Litera: objev roku
Zdroj: ČT24

Ceny Magnesia Litera i letos nemyslí jen na tištěné, ale i internetové texty, tedy opět vybere Blog roku. Nominace mají: satirické katolické noviny Tisíckráte, zápisky z běžného života Divoké deníky, deník pro umění, kritiku a život Pasáže, Nedělní chvilka poezie básníka Karla Šrabala, blog psychiatra Radkina Honzáka a text české Vietnamky Asijatka.