Národní divadlo Brno otevírá sezonu a zve diváky na Zelný trh

Národní divadlo Brno zve diváky na Zelný trh (zdroj: ČT24)

Národní divadlo Brno se v nové sezoně musí obejít bez Janáčkovy scény, své největší budovy, přesto neomezí počet novinek. Plánuje 18 premiér, z toho baletní West Side Story a operu Faust a Markétka uvede na brněnském výstavišti a činohru Rozmarné léto v šapitó v Lužánkách. Ostatní produkce najdou zázemí v Mahenově divadle a Redutě.

Sezonu otevře ve středu 6. září open air koncert na Zelném trhu. Lidé se mohou těšit na hudební a taneční ukázky z repertoáru opery a baletu a úryvky z novinek, včetně choreografie Mária Radačovského na hudbu z West Side Story Leonarda Bernsteina.

Operní soubor pro nadcházející sezonu kromě Fausta a Markétky od Charlese Gounoda chystá například také Čajkovského Pikovou dámu a Nápoj lásky Gaetana Donizettiho. První operní premiérou sezony se však stane 15. září úplná novinka Pravidla slušného chování v moderní společnosti od Michala Nejtka a Jiřího Adámka.

Kabaret české státnosti

Na repertoár činohry přibude klasika, například historické drama Marie Stuartovna od Friedricha Schillera, i současná dramatická tvorba, třeba aktuální Teror od Ferdinanda von Schiracha. Popisuje proces s armádním pilotem obviněným z hromadné vraždy poté, co sestřelil civilní letadlo, s nímž chtěl terorista narazit do plného fotbalového stadionu.

Zatímco loni shlíželi z plakátů Národního divadla Brno sami diváci, do nové sezony zve obyčejné harampádí. Třeba roztrhaná matrace zastupuje činohru věnovanou významné české gymnastce Věře Čáslavské. „Značí doskok pro gymnastku. Celý její život, nějakým způsobem poznamenaný totalitou nebo osobním příběhem, je naznačený v natržení té matrace,“ vysvětluje grafik Robert Vojtěch Novák.

Hru Věra pro Národní divadlo Brno napsala Simona Petrů. Českou linii repertoáru dále představuje Zázrak v černém domě od Milana Uhdeho, Vančurovo Rozmarné léto nebo projekt Hoří v sadě rodném květ s podtitulem Kabaret české státnosti, ve kterém se pět významných autorů a režisérů (Jan Antonín Pitínský, Jan Nebeský, Jiří Jelínek, Jan Frič a Martin Františák) zaměří na různé aspekty češství.

Lístky na novou sezonu mohou lidé pořídit v opraveném zákaznickém centru na Dvořákově ulici. Zato otevření budovy Janáčkova divadla se opět oddálilo, protože dělníci v budově objevili azbest. „Bude se muset odborným způsobem zlikvidovat, což bude znamenat jednak zvýšení nákladů a jednak bohužel časové zpoždění v rozsahu jednoho až dvou měsíců,“ uvedl ředitel divadla Martin Glaser.