Na Hradčanech se usazuje první socha Marie Terezie v Česku

Vzniká první socha Marie Terezie v Česku (foto: Jan Kovářík) (zdroj: ČT24)

Na Hradčanech začalo umisťování první sochy Marie Terezie v Česku. Pět a půl metru vysoký pomník odhalí městská část Praha 6 sedm let od prvotního nápadu. Zaplatí za něj přes tři a půl milionu korun. Instalaci provází diskuze o umístění sochy i o tom, nakolik si habsburská panovnice monument zaslouží.

K třístému výročí narození dostala první i poslední česká panovnice základní kámen na Praze 6 jako příslib budoucího pomníku. Parčík, v němž má socha stát, nese i její jméno. Kompletní ale Marie Terezie ještě není.

Vzniká ze speciální polymerní směsi podle receptury sochaře Jana Kováříka. Směs se nyní tlačí do formy kolem jádra sochy, která pomalu získává svoji definitivní podobu. Pak bude třeba z ateliéru přivézt a nasadit hlavu. Konkrétní tvář ale Marie Terezie mít nebude. „Bylo pro nás lepší udělat ji jako velký symbol – zdůraznit její majestát. Proto jsme zvolili řešení přísně redukované figury,“ vysvětluje Kovářík. Návrh pomníku vytvořil spolu s architektem Janem Proksou.

Sedmitunové dílo stojí nad podzemními garážemi, bylo ho proto třeba co nejvíce odlehčit. „Nosná deska je z betonu, pod ním je místo zeminy lehčený beton. Jádro je z polystyrenu a umělý kámen je jenom slupka,“ vyjmenoval použité materiály Proksa.

Výroba sochy Marie Terezie
Zdroj: Jan Kovářík

Ne všichni Marii Terezii vítají

Soutěž na podobu pomníku vypsala městská část už v roce 2013, o rok později byly vyhlášeny výsledky. Záměr se setkal i s kritikou v podobě dvou petic. Petentům vadilo především umístění sochy v parku, kde v roce 1942 padl člen protinacistického odboje Václav Morávek. Podporu nápadu naopak vyjádřila monarchistická strana Koruna Česká.

Zástupci Prahy 6 plánují odhalit pomník 20. října. „Marie Terezie má po světě hodně příbuzných, chtěli bychom je pozvat, protože je to jediná socha jediné české královny,“ prozradil místostarosta Jan Lacina (STAN).

V zahraničí ale sochy Marie Terezie stojí, panovnici připomínají pomníky v Bratislavě či ve Vídni.