Mads Mikkelsen kolonizuje ve filmové Zemi zaslíbené dánská vřesoviště

Dánská herecká hvězda Mads Mikkelsen se opět objeví v historickém dramatu podle skutečné události. Hraje kolonizátora nehostinných dánských vřesovišť ve snímku s názvem Země zaslíbená (v originále Bastarden). Ve světové premiéře příběh uvidí diváci filmového festivalu v Benátkách, v předstihu ho přibližuje trailer. Snímek se natáčel i v českých lokacích.

Distribuční společnost TrustNordisk slibuje divákům velkolepý příběh o boji jednoho muže, který se snaží zkrotit divočinu a zároveň vybudovat vlastní štěstí. V urputné honbě za bohatstvím a slávou však riskuje, že přijde o své nejbližší.

Skutečným předobrazem hrdého a nekompromisního hrdiny je dánský kapitán Ludvig von Kahlen, který se v polovině osmnáctého století stal jedním z prvních osadníků jutských vřesovišť. Drsnou a neobyvatelnou oblast si chce podmanit, aby zde vybudoval kolonii ve jménu krále.

Čeká ho nerovný boj proti hrozbě záhuby a zlu, ztělesněném správcem tamního panství Frederikem Schinkelem. Ten se chce kolonizátorovi pomstít tím spíš, když zjistí, že jeho sloužící utekli za kapitánem. I skutečný Schinkel byl prý tvrdý a konfliktní muž, který nešetřil sedláky a vedl neustále spory se svými sousedy. Na druhou stranu se musel protlouct v dosti nehostinných podmínkách.

Ludvig von Kahlen měl za sebou zkušenosti s prací v zemědělství, armádě a zeměměřičství, než přišel s projektem na kolonizování vřesovišť a jejich hospodářského využití. Jeho ambice, které doufal naplnit nejprve s dalšími kolonisty, pak s místními, ale navzdory rokům pachtění skončily neúspěchem.

Zájem o dalšího Oscara

Film je adaptací románu dánské spisovatelky Idy Jessenové, v češtině od ní vyšel dosud jediný titul, Nový čas. Příběh mladé učitelky má s příběhem Ludviga Kahlena společné místo – odehrává se totiž také na vichrných jutských vřesovištích.

Režisér Země zaslíbené Nikolaj Arcel má na kontě nominaci na Oscara za jiný historický snímek – Královskou aféru, je ale také scenáristou několika adaptací severských krimithrillerů od Stiega Larssona a Jussiho Adlera-Olsena. Královská aféra se také odehrává v osmnáctém století. Líčí milostný trojúhelník mezi dánským králem, jeho ženou a německým lékařem, který se přes vliv na královském dvoře snaží prosadit osvícenecké reformy. Ztvárnil ho rovněž Mads Mikkelsen.

V Benátkách Země zaslíbená soutěží o hlavní cenu, Zlatého lva. Po festivalové premiéře snímek čekají uvedení na přehlídkách v Torontu či San Sebastianu, má také velkou naději, že bude vyslán za dánskou kinematografii do boje o Oscara. Do českých kin by se měl film dostat začátkem příštího roku.