Literární archiv získal devět set krabic písemností, mimo jiné Seiferta či Vaculíka

Památník získal písemnosti Seiferta či Vaculíka (zdroj: ČT24)

Památník národního písemnictví převzal loni do svého Literárního archivu rekordní počet cenných přírůstků. Devět stovek kartonových krabic zaplnily třeba písemnosti Jaroslava Seiferta, Ivana Diviše či Ludvíka Vaculíka.

Seifert je dodnes jediným českým nositelem Nobelovy ceny za literaturu. „Sama Nobelova cena zůstává v rodině Jaroslava Seiferta, ale jsou tu básně, které byly důvodem, proč ocenění obdržel,“ podotýká kurátor Literárního archivu Petr Kotyk. Památník národního písemnictví získal i originály k jeho poslední sbírce Býti básníkem.

Badatelé se nově mohou probírat také pozůstalostí Ivana Diviše. „Básnické prvotiny od roku 1942 do roku 1948, a ještě navíc deník z roku 1959–60 a pak roku 1968–69,“ upřesnil Kotyk, co dostal archiv od literátovy rodiny darem.

Fejeton na smlouvě a adresa na Havla do vězení

Zatímco Seifert podle svědectví originálů psal především rukou, Diviš používal i psací stroj. Stejně jako spisovatel Ludvík Vaculík, jak dosvědčují další získané materiály. Od Vaculíka památník archivuje například jeho pravidelné novinové sloupky.

„Ty strojopisy jsou cenné proto, že od jednoho fejetonu existují i čtyři verze, ale my známe jen tu otištěnou,“ dodává Kotyk. Zajímavé může být i to, že Vaculík svým psaním „recykloval“ už použité papíry, mezi písemnostmi je třeba fejeton naťukaný na zadní stranu smlouvy od knižního vydavatelství.

V krabici s novými přírůstky do archivu se najdou i Vaculíkovy diáře. V jednom je zapsaná třeba adresa jeho přítele z disentu Václava Havla Havla do vězení. Havel navštívil Památník národního písemnictví už jako československý prezident a věnoval mu originály Dopisů Olze. A navíc svým přátelům doporučil, aby tady i oni uložili svoje písemnosti.