Krajina ve stínu česko-německého soužití. Bohdan Sláma natáčí svůj první historický film

Bohdan Sláma natáčí historické drama Krajina ve stínu (zdroj: ČT24)

Režisér Bohdan Sláma je vnímán především jako tvůrce sociálních dramat, jakým byly jeho Divoké včely nebo Štěstí. V jihočeských Bořicích ale nyní natáčí svůj první historický film. Příběh o soužití Čechů a Němců za druhé světové války a těsně po jejím skončení se opírá o skutečné události v pohraniční oblasti Vitorazska. Kronika venkovského masakru s názvem Krajina ve stínu vzniká jako černobílý film.

Oblast Vitorazska s českými obyvateli byla do roku 1920 součástí Rakouska, poté ji na základě územního dělení po první světové válce získalo Československo. V dalším světovém konfliktu bylo Vitorazsko připojeno nedobrovolně k nacistické Říši. V roce 1945 pak v obci Tušť Češi popravili čtrnáct svých krajanů podezřelých z kolaborace.

Je o konfliktu našich německých spoluobčanů po válce s Čechy, kteří zase většinou ve válce kolaborovali s německým režimem a o to větší potřebu pak měli se mstít. Takže je to o malých lidech, z nichž málokdo dokáže být hrdinou.
Bohdan Sláma

Scénář k filmovému zpracování událostí nenapsal Bohdan Sláma, na rozdíl od předchozích počinů, tentokrát sám, jeho autorem je Ivan Arsenjev. Děj začíná před válkou v roce 1939.

Filmaři v těchto dnech natáčeli v Bořicích scény o sčítání obyvatelstva, které se musí rozhodnout, zda se hlásí k české, či německé národnosti. Zuzana Kronerová, Slámova dvorní herečka, hraje Češku, která o své národní příslušnosti uvažuje čistě pragmaticky. „Možná by raději k Němcům, neboť si myslí, že se bude mít líp, že budou dávat lepší příděly,“ prozradila Kronerová.

Natáčení filmu Krajina ve stínu
Zdroj: Facebook/Krajina ve stínu

Podobně uvažuje i místní sedlák v podání Stanislava Majera. „Není pro něj důležitý, jestli je Čech, Rakušák nebo Němec. Důležité je pro něj stavení, pole a aby se postaral o rodinu, víc moc neřeší. Když se láme chleba, vyplní německou národnost,“ upřesnil Majer.  

Sedláka sousedé po válce zabijí a jeho ženu vyženou, několik měsíců přežívá v lese. „Ačkoliv se přihlásila k české národnosti, byla pak divoce odsunuta s dětmi do Rakouska. Pak dostala povolení se vrátit. Samozřejmě ji ve vesnici nikdo nechce, je svědomím těch lidí,“ naznačila další osudy Marie herečka Magdalena Borová.  

Při natáčení i sledování Slámova filmu podle ní nelze nepřemýšlet o tom, jak by se v napjaté době člověk zachoval. Příběh končí v padesátých letech – už jednou vyhnaná vdova Marie musí znovu opustit domov, tentokrát ji k odchodu donutí komunisté.

Natáčení filmu Krajina ve stínu
Zdroj: Facebook/Krajina ve stínu

Bohdan Sláma se rozhodl historický příběh natočit černobíle. „Přišlo mi, že musíme v divákovi co nejvíce vyvolat autentický pocit z tehdejšího života, a černobílá mi nejvíce sedí k chápání oné doby. Barevnost by mě rušila. A název Krajina ve stínu mi navíc evokoval, že se lidé pohybují na hranici světla a tmy,“ vysvětlil režisér.

S natáčením jsou filmaři zhruba v polovině. V Bořičích a okolí budou s přestávkami pokračovat do začátku června. V kinech by se Slámova novinka v koprodukci České televize měla promítat za rok.