Jak odložit konec světa. Francouzský komiks hledá cestu z klimatické krize

Česky vyšel Svět bez konce (zdroj: ČT24)

Česky vyšel Svět bez konce, komiks, který přístupnou formou vysvětluje klimatickou změnu. Částečné východisko vidí v jaderné energii. Ve Francii se stal nejprodávanější knihou loňského roku. Spolu s kreslířem Christophem Blainem ho vytvořil energetický expert Jean-Marc Jancovici.

Komiks si všímá jevů, jako je oteplování, prudší výkyvy počasí a přírodní katastrofy. Vysvětluje, jak fungují různé způsoby produkce energie, jak je lidstvo na energii závislé, jakými zásadními změnami naše planeta v současnosti prochází a jaké jsou jejich důsledky a dopady.

Odborník si na pomoc přivolali i Iron Mana. Americký superhrdina ale tentokrát není zachráncem, jeho oblek autorům slouží jako metafora technického pokroku: umožňuje člověku dělat dříve nepředstavitelné věci, ovšem za cenu závislosti na velkém množství energie.

„Ta knížka je plná čísel a grafů, ale všechno je to znázorněno formou různých metafor a obrazů,“ podotýká překladatelka Michala Marková.

Jádro je řešení, míní Jancovici

Cestu ke zbrzdění klimatické změny vidí Jean-Marc Jancovici v jaderné energii. K překladu knihy si proto nakladatelství přizvalo i jako odborného redaktora Petra Váchu, který pracuje v Ústavu jaderného výzkumu Řež na vývoji reaktorů nové generace.

Komiks Svět bez konce
Zdroj: ČT24

„Konkrétně pracujeme na heliem chlazeném reaktoru, který může mít obrovskou teplotu uvnitř a může nahradit spalování plynu v průmyslu,“ upřesnil Vácha. Navíc by měl sám produkovat další palivo a využívat to už vyhořelé ze současných elektráren. „Takže to odpovídá i na otázku, co budeme dělat, až nám začne docházet uran,“ dodává Vácha.

Takzvané množivé reaktory zmiňuje i komiks. Kritika ale Jancovicimu vyčítá zjednodušování a také zlehčování rizik spojených právě s jádrem. „Pár možná takových výroků tam bylo, jak jsou francouzské jaderné elektrárny neskutečně bezpečné a nemůže se nic stát,“ připouští Vácha. „Snažíme se, aby pravděpodobnost nehody byla extrémně nízká, ale naprosto ji vyloučit je nemožné. Cokoliv děláte, s sebou nese nějaké riziko,“ varuje.

Koupit si čas

Podle Michaly Markové se Jancovici netají tím, že jadernou energii považuje za nedílnou součást blízké budoucnosti lidstva. „Ale přímo píše, že nám koupí čas, abychom uvažovali o jiných a možná lepších řešeních,“ dodává překladatelka.

Rozvoj jaderné energie může trvat, například reaktor HeFASTo z Řeže bude sloužit nejspíš až po roce 2040. Už teď je ale podle knihy nutné, aby lidstvo snižovalo svou spotřebu. Že jde o problém, který lidi zajímá, svědčí i úspěch komiksu v rodné zemi autorů, Francii. Knihy Svět bez konce se tam prodalo přes 850 tisíc výtisků.