Husa na provázku střízliví z amerického snu

Na Provázku uvedli Kafkovu Ameriku (zdroj: ČT24)

Dramatizaci posledního románu Franze Kafky si v Divadle Husa na provázku zvolili za svou první poprázdninovou premiéru. Amerika je příběhem člověka, který přijel do země zaslíbené, v okolním světě se ale cítí ztracen. Z amerického snu na brněnské scéně střízliví Martin Donutil.

Amerika, podobně jako jiná Kafkova díla, se uchovala jako nedokončený rukopis. Vydáván bývá i pod titulem Nezvěstný, jak zamýšlel ostatně i sám autor. Tento název přesněji vystihuje, čím si hlavní hrdina prochází. Obraz moderního světa nahlíží Kafka očima šestnáctiletého chlapce Karla Rossmana, kterého po milostné aféře se služebnou pošlou rodiče do Ameriky. 

Země za oceánem byla po generace synonymem naděje lepšího a důstojnějšího místa k životu, a tak ji zpočátku vnímá i mladý přistěhovalec. Jenže v neznámém, málo srozumitelném světě se ztrácí a jeho snaha končí krachem, přestože je veden upřímnou snahou chovat se správně.

To, co ze začátku působí majestátně, skvostně a krásně, se dokáže dost hnusně obrátit. A to je něco, co asi čeká každého přistěhovalce, než vystřízliví z prvního obrázku naděje.
Martin Donutil

Naivní chlapec sice poznává pocit svobody, bohužel včetně její odvrácené strany. „Je novodobou zkušeností české společnosti, že se seznamuje s tím, co svobodný svět znamená, a ty zkušenosti jsou často rozporuplné,“ vnímá režisér Michal Dočekal podobnost mezi tím, co prožívá hlavní hrdina, a naší polistopadovou zkušeností.

Amerika (Divadlo Husa na provázku)
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Do Ameriky vezme Provázek diváky při nejbližších reprízách 12. a 13. října. Martin Donutil je sice od podzimu v angažmá v Městských divadlech pražských, na brněnskou scénu, kde působil šest let, se ovšem chce nadále vracet. Hraje zde také v úspěšné inscenaci Amadeus. V Americe jsou jeho kolegy na jevišti Jan Kolařík, Simona Zmrzlá, Vladimír Hauser nebo Ivana Hloužková.