Hudebních Devět bran odemknul Nigel Kennedy

Praha - Hudební část festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran zahájil včera ve Valdštejnské zahradě koncert extravagantního houslisty Nigela Kennedyho. V Praze ho doprovázel polský kvartet Kroke, s nímž natočil album East meets East (Východ potkává Východ). "Jsem rád, že jsem zase po roce v tomhle fantastickém městě," přivítal se s diváky Kennedy, který s publikem o pauze žertoval a popíjel pivo přímo z lahve.

Program se skládal z houslových skladeb žánrově vedle klasické hudby blízkých jazzu i klezmerových písní a improvizací. Kennedy je považován za jednoho z nejlepších houslistů současnosti. A také za jednoho z nejneortodoxnější, který s lehkostí překračuje všemožné žánry. Exceluje ve vážné hudbě, jazzu i klezmeru, mixuje klasické i popové žánry a jeho nahrávky pravidelně získávají nejprestižnější ocenění.

Kennedyho doménou však zůstává především vážná hudba. Jeho nahrávky Vivaldiho Čtyř ročních období z roku 1989 se prodalo dva miliony kusů a tím se zapsala do Guinessovy knihy rekordů jako nejprodávanější album klasické hudby všech dob.

Reportáž Maria Kubaše (zdroj: ČT24)

Extravagantní je Kennedy nejen v hudbě, zakládá si i na své bohémské image, nijak nesplňuje klasické představy o interpretovi vážné hudby. Naopak nosí bláznivé účesy a obleky a jako náruživý fotbalový fanoušek si svého Jaguára přetřel do barev oblíbeného klubu Aston Villa. Mezi jeho požadavky během pražského pobytu patřila například speciální klimatizace, která by jeho vzácné stradivárky udržela ve správné teplotě a vlhkosti.

Letní část festivalu Devět bran začala 15. června a skončí 27. června. Po divadelním programu přišel zahajovacím koncertem Nigela Kennedyho na řadu hudební. Během pěti dnů nabídne ve Valdštejnské zahradě jazz, klezmer, romskou muziku, klasiku nebo chasidické písně ze všech koutů světa. Klezmer přiveze také švédská hudební skupina Freudenthal Yiddish Klezmer Band a jazz pak London Prague Jewish Jazz Band v čele s pianistou Emilem Viklickým a britským saxofonistou Bobbym Wellinsem.