Hollywood je blízko k ukončení půlroční stávky scenáristů. Herci stávkují dál

Horizont ČT24: Blíží se konec stávky hollywoodských scenáristů (zdroj: ČT24)

Odborový svaz hollywoodských scenáristů v neděli dosáhl předběžné dohody s hlavními studii, která by měla po pěti měsících ukončit jednu ze dvou stávek, jež zastavily většinu filmové a televizní produkce a stály kalifornskou ekonomiku miliardy dolarů. Dohoda by znamenala konec nejdéle trvající stávky scenáristů od roku 1988. Stávka hereckých odborů ale nadále pokračuje.

Sdružení amerických scenáristů (WGA), které zastupuje přes jedenáct tisíc filmových a televizních scénáristů, označilo dohodu za „výjimečnou“ s „významnými výhodami a ochranou scénáristů“. „Bylo to možné díky neutuchající solidaritě členů WGA a mimořádné podpoře našich odborových sympatizantů, kteří se k naší stávce připojili po více než 146 dní,“ uvedl vyjednávací výbor v nedělním prohlášení.

Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), profesní skupina zastupující společnosti Netflix, Warner Bros Discovery a další velká studia, omezila svůj komentář na stručné vyjádření: „WGA a AMPTP dosáhly předběžné dohody.“

Skuteční scenáristé versus plagiátorská AI

Scenáristé přestali psát na začátku května poté, co se jednání dostala do slepé uličky, mimo jiné kvůli zlepšení finančního ohodnocení, zárukám ohledně používání umělé inteligence a tantiémám z pořadů vytvořených pro streamovací platformy. „Jde o lidi, kteří vytvářejí skutečný produkt, a vydělávají tak těmto společnostem miliardy dolarů,“ připomněla motivaci ke stávce zástupkyně WGA Caroline Renardová.

Stejně jako při předchozích stávkách scenáristů je i tato reakcí na to, že Hollywood začal těžit z nové formy distribuce – a scenáristé se snaží dostat svůj podíl na nově získaných příjmech. Například stodenní stávka v letech 2007 a 2008 se částečně zaměřila na „nová média“, včetně stahování filmů a televizních pořadů a obsahu poskytovaného prostřednictvím internetových služeb podporovaných reklamou.

V aktuální stávce je jedním z hlavních témat využívání umělé inteligence. Scenáristé požadovali omezení takového nástroje v tvůrčím procesu. Někteří se obávali, že studia budou ochotná je platit víceméně jen za úpravu textů vygenerovaných AI, jiní se stavěli proti používání existujících scénářů k tréninku umělé inteligence, chápou to jako porušení práv duševního vlastnictví. O jak důležité téma jde, dokládá i pracovní skupina, kterou vytvořila společnost Disney. Má studovat umělou inteligenci a její využití v tomto zábavním konglomerátu.

„Každý den se objeví nějaká zpráva o umělé inteligenci a není pochyb o tom, že se tyto služby budou nadále zlepšovat. Ale právě teď jsou to plagiátorské stroje a nemají zasahovat do psaní scénářů,“ uvedla předsedkyně vyjednávacího výboru odborářů Ellen Stutzmanová.

Navrhovaná smlouva je zatím předběžná. Vyjednávací výbor WGA uvedl, že podrobnosti sdělí až poté, co obdrží konečné znění smlouvy. Aby mohla tříletá smlouva vstoupit v platnost, musí ji ještě schválit vedení Sdružení amerických scenáristů (Writers Guild of America – WGA) a také členové odborů.

Vrátí se k vyjednávacímu stolu i herci?

Dohoda WGA je sice milníkem, ale i když bude ratifikována, nevrátí Hollywood do starých kolejí. Zatímco psaní scénářů může být obnoveno, herecké odbory (SAG-AFTRA) nadále stávkují. Bylo to poprvé za více než šedesát let, kdy v Hollywoodu stávkovaly dva odborové svazy současně. Herci a související profese se ke scenáristům připojili v červenci.

„Nemohu uvěřit, jak se odvolávají na nedostatek peněz, že prodělávají, když dávají stovky milionů svým generálním ředitelům. To je ostudné,“ uvedla dříve na adresu studií a streamovacích služeb prezidentka herecké unie Fran Drescherová.

SAG-AFTRA zastupuje 160 tisíc filmových a televizních herců, kaskadérů, dabérů a dalších pracovníků z branže. Je možné, že dohoda, kterou se podařilo domluvit odborům scenáristů, povede k ukončení sporu i v případě hereckých odborů.

V nedělním prohlášení SAG-AFTRA vyzvala ředitele studií a jejich vyjednávací výbor, aby se „vrátili k jednacímu stolu a uzavřeli spravedlivou dohodu, kterou si naši členové zaslouží a kterou požadují“. Předmět sporu je stejný jako u jejich scenáristických kolegů: vyšší ohodnocení, nastavení podmínek při využití umělé inteligence a kompenzace odrážející hodnotu, kterou herci přinášejí streamovacím službám.

Stávka za miliardy dolarů

Dvojí stávka v Hollywoodu zastavila výrobu filmů a televizních seriálů, dotkla se třeba pokračování divácky úspěšných sérií The Last of Us nebo Stranger Things. Zastavení prací si vybralo daň na souvisejících profesích, jako jsou kameramani, asistenti produkce a další členové štábu, stejně jako na dodavatelích cateringu, květin či kostýmů a dalších firmách, které podporují filmovou a televizní produkci.

Podle odhadu ekonoma Kevina Klowdena z nezávislého ekonomického think-tanku Milken Institute se očekává, že ekonomické náklady v Kalifornii a dalších amerických produkčních centrech v Novém Mexiku, Georgii a New Yorku dosáhnou nejméně pěti miliard dolarů.